Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två krögare kan bli av med tillstånd

Två krögare i Härjedalen kan genom ett bolag i en annan kommun bli av med sina serveringstillstånd. En återkallelse kan ha ödesdigra konsekvenser för deras verksamheter i Härjedalen.

Annons

Två krögare i Härjedalens kommun har bedrivit restaurangverksamhet i en annan kommun utanför länet där de dragit på sig skatteslarv och skulder. Bolaget riskerar nu bli att med serveringstillståndet, vilket kan ha stor betydelse för deras andra verksamheter.

Vid ett tillsynsbesök på serveringen i somras i en annan kommun fick bolaget hård kritik. Bland annat denna:

Ingen urskiljning av gäster skedde vid insläppet, utan barn och ungdomar släpps in till serveringen. Ingen personal fanns ute på serveringsytan. Borden var fulla med flaskor och ingen avdukning skedde.

Serveringspersonalen kontrollerade inte legitimation på gäster med ungt utseende vid utlämnande av alkoholdryck.

Två kassaapparater användes, varav den ena stod med öppen låda. Varorna slogs inte in. Endast en värd fanns på serveringsstället och ingen ordningsvakt.

Ingen serveringsansvarig fanns på plats. En gäst uppmärksammade att två 17-åriga tjejer hade köpt cider på serveringen.

Bolaget skulle komma med komplettering på uppgifter och redovisning på hur de ska undvika att bristerna upprepas. Kommunen ville även ha redovisning på varför bolaget inte har betalat arbetsgivaravgifter under 2009. Men Bolaget uppger att juni månads deklaration har kommit bort i Skattemyndighetens eller postens hantering. De uppger också att de ska fylla i skattedeklarationen och att arbetsgivaravgifterna ska betalas så fort som möjligt.

Men avgifterna betalas inte förrän senare, efter flera påminnelser. Av ett yttrande från Skatteverket framgår att bolaget fortsätter att missköta sina skyldigheter avseende skatter och avgifter.

Kommunens kommentar lyder: ”Kommunen kan konstatera att bolaget under midsommar har tekniska problem med avstämning av kassasystemen. Bolaget vidtar först efter det att kommunen påtalat att deras kvittoredovisning inte stämmer åtgärder för att klargöra bristerna. Bolaget har så stora brister i sin egen bokföring att de från och med september månad måste ta extern hjälp för att få ordning på sina skatter och avgifter. Det efterfrågade kvittot som skickats från banken synes märkligt. Hur bolaget kunnat stämma av kassa och sköta sin redovisning utan kvittot redovisas inte. Utifrån bolagets egna svar och redovisningar till kommunen kan kommunen konstatera att bolaget inte följer de bestämmelser som gäller enligt bokföringslagen eller enligt 8 kap 5 §.”

Den ena av krögarna som företräder bolaget, visar sig vid en kontroll att han ej finns med i bolaget. Han har dessutom en skatteskuld på 1 781 101 kronor.

Just nu sker en kommunicering och bolaget har begärt om anstånd februari månad ut.

Handläggaren kan i nuläget inte säga vad kommunens beslut lutar mot.

– Efter yttrandet kommit in sker en ny värdering, säger han.

Krögarnas verksamheter i Härjedalen kan komma att påverkas av kommunens beslut.

Mer läsning

Annons