Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två kaptener vässar draghundslandslaget

/
  • Monica och Robert Bergman ska se till så att draghundslandslaget blir vassare i vinter. Foto: Håkan Degselius

Det är ingen förutsättning att man måste kunna föra samtal med både hundar och människor när man är förbundskapten för draghundslandslaget.

– Nej. Jag tar hand om träning och Monica sköter tävlingsbiten, säger Robert Bergman med ett skratt.

Annons

Skidlandslaget är i Bruksvallarna och tränar stenhårt inför den stundande OS-säsongen. Mindre glamoröst är det för draghundslandslaget som väljer Sveg och rullskidbanan i stället.

Nytt för i år för laget är att man har två förbundskaptener, Svegsparet Robert och Monica Bergman som har en ofantlig rutin inom sporten med massor av medaljer både internationellt och hemma i Sverige.

Och rollfördelningen är klar.

Robert kommer att sköta träningsdelen och för Monica blir den stora utmaningen att se till så att allt fungerar under vinterns många tävlingar. Och att det blivit så beror på att Robert under vintermånaderna kommer att valla skidorna åt skidlandslaget som har OS i Vancouver som det stora målet.

– Det är ju lite synd att jag inte kan vara med på tävlingarna. Men träningen kan jag sköta med hjälp av datorn och sedan får Monica ta hand om resten, säger Robert som inte tror att det ska bli några problem.

Draghundssporten har haft några magra år med rekryteringen men i och med att de tagit över ledarskapet så hoppas man att sporten ska få sig ett lyft.

– Nu är det en strategi och en rak linje som vi ska följa så det gäller bara att hoppa på tåget, säger Monica som fått extra pengar av Riksidrottsförbundet för att kunna genomföra satsningen på ett landslag.

Och målet är klart.

– Vi bygger för 2011 då VM går i Oslo direkt efter att längdåkarna avklarat sitt VM i Holmenkollen, säger Robert som under helgens läger har hand om ett 20-tal åkare och ännu fler hundar.

Mer läsning

Annons