Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två jakthundar dödade av varg på kort tid

I höst har två hundar blivit rivna av varg, vilket inte har skett på flera år i Jämtlands län. I onsdags blev en jakthund riven i Nybodarna, Ransjö.

Annons

Under onsdagen blev en jakthund dödad av vad som tros vara en varg under älgjakten i Nybodarna, Ransjö. Det är den andra hunden på kort tid som har dödats av varg i södra delarna i länet. Den 28 augusti revs en gråhund till döds av varg i Bingsta utanför Svenstavik.

Varghonan med sändare som brukar röra sig i Härjedalen befann sig under tisdagskvällen i närheten av Älvdalen. Vad det är för varg som rivit hundarna vet man inte från Länsstyrelsen men det finns minst tre till fyra vargar som rör sig i länet, vilket man fått fram ur DNA-analyser.

– Det är cirka 30-40 hundar som blir skadade eller dödade varje år av varg, de flesta under jakt och det sker mest i Dalarna, Gävleborg och Värmland. Risken är väldigt liten att hunden blir angripen och det är långt i från alla vargar som angriper, säger Jessica Backeryd, naturvårdshandläggare vid Länsstyrelsen i Jämtlands län.

• Vad ska man tänka på när man jagar med hund?

– När man släpper sin hund lös tar man som hundägare en risk. Men hunden kan även råka ut för älgsparkar, drunkning, eller bilolyckor. Tyvärr finns det ännu inte någon förebyggande åtgärd mot vargangrepp som är helt säker men man kan använda halsband med pingla eller skyddsvästar. När det finns snö kan man även spåra av jaktområdet innan, säger Jessica Backeryd.

Hundar har inte blivit rivna av varg i länet på flera år.

– Varje enskilt fall när varg angriper hund är ju tragiskt, men man kan inte säga att angreppen på hund ökat för att två hundar är rivna, säger Jessica Backeryd.

Däremot menar hon att rivningarna av tamdjur har ökat i år.

– Det är fler angripna tamdjur i år av både varg och björn, säger hon.

•Vill länsstyrelsen inrätta skyddsjakt på varg?

– Det är inget vi kan besluta om. Den skadedrabbade kan ansöka om skyddsjakt där naturvårdsverket tar beslutet. Vi kan hjälpa till med bidrag till rovdjursstängsel och ersättning för rovdjursangripna tamdjur ansöker man om hos länsstyrelsen. Vår uppgift är också att inventera och ta reda på hur många rovdjur som finns, säger Jessica Backeryd.

I Sverige finns cirka 250 vargar och populationen ökar årligen. Enligt regeringens rovdjursproposition som beslutas senare i höst kan det bli licensierad vargjakt redan i vinter, ökad regional förvaltning och en vargstam som behålls på nuvarande 200-djursnivå.

Mer läsning

Annons