Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tufft för Härjedalens kommun

/
  • ”Kommunen måste spara 21 miljoner kronor i nästa års budget. Det kommer att drabba alla kommunala verksamheter”, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson.Foto: Leif Eriksson

Tillbaka efter en semester, som bland annat inneburit ryggont, ser kommunalrådet Gottfrid Jonsson (S) fram emot en tuff höst.

– Ja, det är det minsta man kan säga. I budgeten för 2010 måste vi spara 21 miljoner kronor och det innebär försämringar inom alla verksamhetsgrenar, säger han.

Annons

Totalt under de tre närmaste åren måste budgeten bantas med 55 miljoner. 2011 med 22 miljoner och 2012 med 12 miljoner.

– Det finns absolut inga heliga kor, men det är klart att de största förvaltningarna, som barn, utbildning och fritid, sociala och tekniska, kommer att dra det tyngsta lasset, säger kommunalrådet.

Inom det sociala området är det främst äldreomsorgen som kommer att drabbas av nedskärningar och försämringar. Under nästa år kommer också 47 heltidstjänster i äldreomsorgen att försvinna.

När det gäller personalneddragningarna inom de andra förvaltningarna har Gottfrid Jonsson ingen siffra idag.

– Men så mycket kan man säga, att om vi inte skulle behöva tillsätta tjänsterna efter anställda som går i pension skulle vi klara oss ganska bra.

Det måste ju väljas en ny socialnämnd till hösten eftersom den gamla avgick i samband med sista fullmäktigesammanträdet. Kan inte nedskärningarna inom den sociala verksamheten göra det svårt att få till en ny nämnd?

– Helt klart kan det bli tufft för partierna att kunna skaka fram nya ledamöter med tanke på den turbulens som är och har varit. En nomineringsprocess pågår redan och vi får se hur den utfaller, säger kommunalrådet.

Härjedalens kommun har ju sedan många år ett gott rykte som en kommun som har en bra och stabil ekonomi. Kommer det ryktet att försämras de närmaste tre åren?

– Det tror jag inte. Vi har avsatt pengar för våra pensionsåtaganden, men måste rätta mun efter matsäcken. Skulle vi inte vidta åtgärder redan nu med bantningar i budgeten skulle det bli stora problem åren framöver. Vi kan inte ta av vår kassa för att klara budgeten utan måste skära i verksamheterna.

Vad kan förändra bilden som gör att ni inte behöver spara 55 miljoner under tre år?

– Det är om regeringen beslutar skjuta till mer pengar till kommunerna. Och ett litet tecken på en vändning av regeringens politik var ett uttalande av folkpartiledaren Jan Björklund den gångna helgen.

– Det är oerhört viktigt att regeringen satsar mer pengar på vuxenutbildningen till exempel.

Om det blir regeringsskifte i valet nästa år, innebär det då mer pengar till kommunerna?

– Som socialdemokrat tror jag absolut att en vänsterregering skulle värna bättre om kommunernas ekonomi och framför allt fördela bördorna bättre än vad den borgerliga regeringen gjort de senaste åren.

Kommer du själv att kandidera som kommunalråd även i samband med valet 2010?

– Jag är beredd att ställa upp om mina partikamrater vill det, avslutar Gottfrid Jonsson.

Mer läsning

Annons