Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots finanskrisen är det proppfullt i fjällstugorna

/
  • Marianne Ingemarsson var nöjd och belåten över spåren. ”Det har varit väldigt mycket folk i spåren, kanske mer än vanligt”, säger Marianne som firat nyårshelgen i Lofsdalen.Foto: Håkan Luthman

Det finns 6 000 turistbäddar i Lofsdalen. Men just nu finns det inget ledigt.
– Så här mycket folk har vi aldrig haft, säger turistchefen Katarina Lidberg.

Annons

Det ska visst vara ekonomisk kris i Sverige och vår omvärld. Men någon depression på de stora turistorterna i Härjedalen råder det inte. tusentals turister har vallfärdat till Härjedalen under de stora helgerna. Lofsdalen är inget undantag.

Här är det fullt med människor som rör sig i de centrala delarna av byn. Likadant är det i skidspår, skoterleder och skidbackar.

Och några sängplatser går det inte att få trots att det finns tusentals kommersiella bäddar i orten.

– Alla är fyllda, säger Katarina Lidberg som haft fullt upp på turistbyrån för att serva gästerna ända sedan dagarna före jul.

Och turistinvasionen kommer att fortsätta långt in i januari, mycket tack vare att många tar ut lite extra dagar mellan de olika helgerna.

– Vi har tre väldigt bra veckor. Det är nog det bästa vi har haft. Vecka två ser ovanligt bra ut, fortsätter Katarina Lidberg.

I byn råder det någon form av organiserat kaos trots att det är så mycket folk i omlopp. Som vanligt är det mycket folk i slalombackarna. Vissa dagar har det varit över 2000 personer som åkt ned för branterna.

– Men då är inte barnen inräknade, berättar Katarina.

Men även längdåkningen har fått sig ett rejält uppsving med massor av skidåkare i de preparerade spåren.

Marianne Ingemarsson från Väse utanför Karlstad var en som njöt av de underbara förutsättningarna för vintersport.

– Det här är toppen. Det har inte varit så kallt som det brukar och så har det varit sol, säger en nöjd värmländska som även hunnit med några åk med de alpina skidorna.

Mer läsning

Annons