Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre rivna får och 15 är försvunna

Under söndagen hittade Inga-Lis Bromée Sjöberg tre rivna får på sin fäbodvall. 15 får är försvunna och denna gång är det björn som misstänks.

Annons

Ännu ett rovdjursangrepp mot tamboskap har ägt rum. Tre får har hittats rivna och 15 får är försvunna mellan Storhogna och Vemdalen.

Inga-Lis Bromée Sjöberg är förkrossad. Hon har haft sina får på fäbodvallen Risvallen mellan Storhogna och Vemdalen varje sommar under tjugo år. Men i söndags då hon skulle ta med dem hem till Klövsjö, var fåren borta. Hon hittade dessutom två rivna tackor och ett lamm på vallen.

– Ett av dem levde, min bästa tacka, och vi fick avliva henne, säger Inga-Lis Bromée Sjöberg.

Fåren är så kallade Klövsjöfår, en utrotningshotad ras.

– De brukar gå i kring vallen och på vallen. Det har aldrig hänt förut att de varit borta. Jag var där senast dagen innan jag skulle ta hem dem, säger hon.

Lars Liljemark från länsstyrelsen besiktigade ett rivet lamm och en riven tacka under måndagen på fäbodvallen.

– Vi misstänker att det är björn den här gången. Det tredje djuret var delvis övergrävt, vilket björnar kan göra, säger han.

– Det känns fördjävligt. Jag sover inte, bara tänker på hur jag ska få tag på fåren. Och vad är det som har rivit dem? säger hon.

Under onsdagen ska länsstyrelsen besiktiga det tredje rivna fåret. Man ska även försöka hitta spillning från djuret som gått till angrepp mot fåren.

Mer läsning

Annons