Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare nazist: Folk måste lära sig tänka kritiskt

/
  • ”Vardagsrasismen har blivit mera okej. Det är en tydlig trend”, berättade Carl Wennerstrand som tror att man med logiskt tänkande kan undvika många problem. Foto: Håkan DEgselius

Carl Wennerstrand är aktiv i Exit som hjälper unga människor att lämna nationalistiska och nazistiska grupperingar. Under tisdagen pratade han inför elever på Härjedalens gymnasium.

– Meningen är att få folk att tänka till.

Annons

Den 27 januari är det den internationella minnesdagen för förintelsens offer – samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades.

Passande nog hade Härjedalens gymnasium en temadag under onsdagen om rasism och fördomar.

Carl Wetterstrand höll ett intressant föredrag om sin bakgrund i de nazistiska kretsarna och om hur han tog sig ur det. Han var under sin tonårstid aktiv inom en nationalsocialistisk grupp i södra Dalarna och efter många om och ännu mer men kunde han ta sig ur gruppen.

Avgörandet kom när hans grupp skulle slå till och göra ett inbrott i ett militärt vapenförråd. Men det var inget övertänkt avhopp från hans sida och han blev till slut rejält misshandlat av några av sina forna kamrater.

Efter det blev han tvingad att flytta. Han hamnade i Småländska Kalmar, ensam i en lägenhet i ett stort lägenhetsområde där det bodde många invandrare. Invandrare som han sedan många har hade som ett hatobjejekt.

Men den tuffa tiden i Kalmar gjorde att han till slut om till insikt om sig själv och sitt tidigare liv.

– Jag var en kopia av den person som jag hatade mest på den här planeten, min styvfar, berättar Carl som fick styvfaderns extrema åsikter itutat i sig i unga år.

– Jag hade en styrka som jag inte trodde jag hade, säger Carl angående den svåra separationen från sina tidigare värderingar.

Sedan slutet av 90-talet har han jobbat inom Exit där han hjälper avhoppare att få ett nytt liv.

Men det blir även många besök på skolor landet runt.

– Vi vill få dem att tänka till och inte bara köpa idéer rakt av. Det gäller att granska kritiskt, säger Carl som även tror att det är viktigt att man syns i mindre orter där det lätt kan startas upp ”sekter” ifall det kommer någon stark ledare.

De nationella och rasistiska grupperna har blivit smartare menar Carl Wennerstrand. De har medvetet valt att agera inom samhällets ramar, de söker tillstånd för sina aktiviteter och de syns numera oftare med slips och kostym.

Men han ser det bara som en finputsning av de tidigare åsikterna.

– Rädslan för islam är den vanligaste fördomen vi har i Sverige, säger Carl Wennerstrand som ser en viss fara med att Sverigedemokraterna med stor sannolikhet kommer in i riksdagen kommande val.

– Då kommer många extrema grupper att bli mindre politiskt intresserade och mera militanta.

Mer läsning

Annons