Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tännäs historia och nutid ställs ut

/

Från den 1 juli pågår en utställning om byn Tännäs i gamla museet i Fornminnesparken i Funäsdalen. Utställningen har satts i hop av Tännäs byalag och består av historia, nutid, fotografier och teckningar.

Annons

Utställningen tar upp hur viktigt jordbruket och fiske har varit för Tännäs. Man berättar även om Valmåsen – byn som vattendomstolen 1958 beslutade att lägga under vatten då man reglerade sjön Lossen.

Under måndagen stod konstnären Inger Hellsten och ”vaktade” utställningen. Hon är född och uppvuxen i Tännäs men bor nuförtiden i Småland. Hon har tecknat fjällkorna som hänger på väggarna. Hennes dotter My Hellsten har sina foton av fjällkor på utställningen.

– Jag längtar alltid tillbaka till fjällen. Vi flyttade ner till Småland för min man fick jobb på ett glasbruk där. Jag tyckte bara att det var skog och ingen horisont. Men nu bor vi närmare havet och har bättre utsikt, säger hon.

Sedan de blev pensionärer bor de nästan halva året i Tännäs.

– Varje sommar, påsk och jul är vi här uppe, fem månader om året. Och vår dotter som är född i Småland är mer här uppe än där, säger hon.

Ett par kommer in och fastnar framför teckningarna av fjällkorna. Det är Torbjörn och Vanja Hedfeldt från Karlskoga. De har en stuga i Tännäs och är där både sommar och vinter.

– Vi vandrar och åker skidor. De brukar bli en tur till Roger, säger de.

Mer läsning

Annons