Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack och farväl till rådsjobbet

/
  • Byte på kommunalrådsposten i Härjedalen. Lennart Olsson, till höger, lämnar över ordförandeklubban till sin efterträdare Gottfrid Jonsson.  Foto: Leif Eriksson

Efter 32 år som kommun-politiker gjorde kommunalrådet Lennart Olsson igår sin sista arbetsdag. Symboliskt lämnade han över kommunstyrelsens ordförandeklubba till sin efterträdare Gottfrid Jonsson.

Annons

Hur kom det sig att du 1976 blev kommunpolitiker?

– Jag har alltid varit intresserad av politik och var medlem i Hedevikens s-förening och facket och när jag blev tillfrågad svarade jag ja till att bli fullmäktigeledamot.

Hur känns det nu på sista arbetsdagen?

– Blandade känslor. Känns ganska bra eftersom jag varit mentalt inställd på att sluta kommunalrådsuppdraget vid årsskiftet.

Vad ska du göra som pensionär?

– Har en skogsfastighet som behöver skötas och så kanske det blir mer tid till jakt och fiske. Och lite mer farfar ska jag bli.

Lämnar du alla politiska uppdrag?

– Nej, stannar kvar som fullmäktigeledamot perioden ut. Har dessutom kvar ledamotskapet i polisstyrelsen fram till nästa val.

Vad är det bästa du varit med om och åstadkommit som kommunalråd de senaste åtta åren?

– Två saker, bioenergikombinatet och simhallen i Sveg.

– Jag är mycket nöjd med att ha fått alla att dra åt samma håll i kommunen. Helhetsmässigt bra att ekonomin och verksamheten varit stark och stabil.

Mest negativt?

– Att socialnämnden inte kunnat hålla sig inom tilldelade budgetramar.

Hur är det politiska klimatet i Härjedalen när du nu slutar som kommunalråd?

– Vi gick ju in i en ny fas efter valet 2006 med en majoritet bestående av s, v, c och fp. Tycker att vi lyckats bra med samarbetet inom majoriteten trots olika bakgrunder för partierna.

Vad säger du om oppositionen, m, vh , sd och kd?

– Varje kommun behöver en stark opposition, vilket nu inte är fallet i Härjedalen. Moderaternas och kristdemokraternas oppositionspolitik är mer strukturerad än Vox Humanas. Jag förstår inte vad Vox Humana och Sverigedemokraterna vill åstadkomma med sin politik.

Hur ser kommunens ekonomi ut?

– Vi har ett starkt eget kapital och en väldigt stark ekonomi i botten. Och det kommer att behövas för det ser mycket illa ut inför de närmaste åren.

– Gottfrid Jonsson kommer som kommunalråd att få ett hästjobb för att få ekonomin att gå ihop, främst beroende på finanskrisen, lågkonjunkturen, alla varsel och uppsägningar.

– De senaste prognoserna visar att intäkterna till kommunen kommer att minska med 33 miljoner åren 2010-2012.

– Det kommer att innebära att kommunen står inför varsel och uppsägningar. Kommunen står alltså inför ett stålbad om regeringen inte snart kommer med propåer om ett nytt krispaket riktat i första hand till kommuner och landsting.

Vad vill du ge din efterträdare för råd och blir han ett bra kommunalråd?

– Vet inte om Gottfrid behöver råd från mig. Han har varit med i de styrande kommunala organen så länge att han vet vad det handlar om.

– Jag är säker på att han blir ett mycket bra kommunalråd för Härjedalen.

Du är ju född och uppväxt hälsing. Känner du dig mer som hälsing än härjedaling?

– Har bott i Härjedalen sedan 1967 och är definitivt härjedaling fullt ut.

Mer läsning

Annons