Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokrat: Vi ska inte ta emot flyktingbarn

Sverigedemokraterna i Härjedalen har aldrig tidigare utmärkt sig i flyktingfrågorna under sin tid i fullmäktige. Nu kommer de att rösta emot förslaget om att ta emot ensamkommande flyktingbarn.

– Man ska tacka nej för vi kan inte ta hand om våra äldre som byggt upp vårat land, menar Olle Larsson.

Annons

Härjedalens kommun ställer sig positiva till att ta emot ensamma flyktingbarn och man kommer nu utreda möjligheterna att ta emot dem.

Men Sverigedemokraternas starke man i Härjedalen, Olle Larsson, kommer att rösta emot förslaget om det blir verklighet.

– Vår åldringsvård är under all kritik. Det är bättre att ge värdig vård åt de som byggt upp vårt land, säger Olle Larsson som på det sättet vill ge statsmakterna en signal om att man ska satsa på de egna invånarna i första hand.

Enligt kommunens ansvariga kommer kostnaderna för barnen att betalas av statliga skattepengarna.

Men Olle Larsson tror ändå att det i slutändan kommer att bli skattebetalarna i Härjedalen som får stå för slanten och det kan innebära höjda skatter och att folk flyttar härifrån på grund av bland annat det.

– Föräldrarna kommer kanske fram och då måste vi ta emot dem också, fortsätter Olle Larsson som även tror att det kan bli problem med integreringen av flyktingbarnen vilket enligt honom varit fallet i bland annat Strömsund.

Fullmäktige har tidigare tagit beslut om flyktingmottagning. Vid dessa beslut har Sverigedemokraterna inte varit motståndare till att ta emot flyktingar.

Men att det skulle vara någon påtryckning från partiet centralt förnekas av Olle Larsson.

– Jag har inte ens pratat med Jimmie Åkesson i frågan. Det är ett ställningstagande som jag själv kommit fram till, säger Olle Larsson som även anser att man haft för dåliga kunskaper om flyktingproblematiken tidigare.

Helt emot invandring är han dock inte.

– Holländare, tyskar och de som har jobb, visioner och vill skapa något är välkomna.

Anders Häggqvist, vice kommunalråd i Härjedalen, är inte överraskad över SD:s ställningstagande. Men han ser inte någon fara över att det skulle drabba skattebetalarna eller åldringarna.

– Det ska inte gå ut över åldringsvården, den är finansierad på ett helt annat sätt.

– Istället kan det skapa jobb men det huvudsakliga syftet är rent humanitärt, säger Anders Häggqvist som inte heller tror att det ska vara några problem med integrationen. Istället hoppas han att några kommer att stanna kvar i Härjedalen när de nått vuxen ålder och kan fylla på när det blir brist på människor som kan jobba inom vården, omsorgen och andra arbetsplatser.

Beslut i frågan kommer enligt Anders Häggqvist tas under våren.

Mer läsning

Annons