Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska för invandrare – i slalombacken

/
 • Skidfrälst efter första gången. Naree Phuang Himmawan, från Thailand, vill tillbaka till Vemdalens backar redan till helgen.
Foto: Ulrika Andersson
 • Glad och nöjd av all positiv respons. Initiativtagaren och läraren Inga-Lis Bromée Sjöberg hoppas att friluftsdagen i Vemdalen ska blir en tradition.
 • Lite trött i fötterna blir man efter en heldag i slalompjäxor. Nu ska det bli gott med fika.
 • Skidfrälst efter första gången. Naree Phuang Himmawan, från Thailand, vill tillbaka till Vemdalens backar redan till helgen.
 • Skidläraren Josefin Karlgren lär ut efter följa John-principen. Jim Heerschop, från Holland, försöker härma hennes rörelser.
 • Halima Charif, från Sudan här med skidlärarna Josefin Karlgren, Therese Ripa och Micke Berglin.
 • Skidfrälst efter första gången. Naree Phuang Himmawan, från Thailand, vill tillbaka till Vemdalens backar redan till helgen.
Foto: Ulrika Andersson
 • Det finns många, nya svenska ord att lära sig i en skidbacke: bindningar till exempel.

Det e bar’ å åk, eller? Vilken friluftsvecka det har varit för eleverna som studerar svenska för invandrare i Svenstavik. I går såg många en slalombacke för första gången i sitt liv.
– Vi skrattar mycket, säger Feza Tambwe, från Kongo.

Annons

Först längdskidåkning i Åsarna med skidesset Jan Ottosson, och sedan slalom i Vemdalsskalet. Hela tiden har solen strålat i kapp med de 16 eleverna från bland annat Kongo, Sudan, Ryssland och Turkiet.

– Jag tycker om både längd och slalom. Det är svårt att jämföra. Antingen njuter man av naturen eller så vill man ha mer fart, säger Anneke van Scherpenzeel-Heerschop, från Holland.

Onsdagsmorgonen börjar med teori i klassrummet; att välja ut skidor till sin längd och vikt, ställa in bindningar och prova ut stavar är en hel vetenskap i sig. Det finns många nya, svenska ord att lära sig.

Sedan är det dags för praktiska övningar i skidbacken. Gruppen tar knappliften upp i barnbacken. Skidlärarna Josefin Karlgren, Therese Ripa och Micke Berglin försöker förklara. När inte språket räcker till går det bra att rita i snön och visa med kroppen. Alla får lära sig att det är lättare att hålla balansen om man sträcker ut armarna. Och att det är viktigt att kunna stanna.

Halima Charif, från Sudan, har liksom många av de andra eleverna aldrig stått på ett par skidor förut. Så här på eftermiddagen är hon lite trött i benen, men vid mycket gott mod.

– Det är mest roligt och inte så svårt. Svårast är att inte ramla, säger hon.

– Fast det är ganska kul att ramla också. Vi skrattar mycket, säger Feza Tambwe, från Kongo.

Lärarna Ulf Jernberg och Inga-Lis Bromée Sjöberg är mer än nöjda.

– Det är en härlig upplevelse att ha med sig så glada elever. Sådana här dagar är bra för undervisningen i svenska också, säger Ulf.

– Nu blir det en tradition eftersom alla är så positiva, slår initiativtagaren Inga-Lis fast.

Tiden går som bekant fort när man har roligt, det har blivit hög tid för lite fika. Alla ger sig själva en varm applåd innan de beger sig ner till grillplatsen. Det ska trots allt bli skönt att ta av sig pjäxorna och få något varmt i kroppen.

– Jag ska definitivt fortsätta åka, kanske redan i helgen. Det är jättekul, säger thailändska Naree Phuang Himmawan.

Mer läsning

Annons