Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svegs kyrka fylldes med toner av Bach

/
  • Åke Olofsson och Bengt Isaksson gav en bejublad och vacker konsert med musik av Bach i Svegs kyrka.Foto:  Leif Eriksson

Älskare av klassisk musik fick sig en högtidsstund i Svegs kyrka på lördagskvällen när den välkände cellisten Åke Olofsson och församlingens organist Bengt Isaksson gav en konsert med musik av Johann Sebastian Bach.

Annons

Åke Olofsson, bördig från Herrö, återkommer med jämna mellanrum till sin hembygds kyrka för att ge konserter och kyrkan var som vanligt vid dessa tillfällen ganska välfylld. Han är en av sin generations främsta cellister, världsberömd, och som tidigare har verkat som solocellist i Sveriges Radios Symfoniorkester och har framträtt med berömda dirigenter som Celebidache och Barbirolli. Nu 85 år är fingrarna fortsatt flinka och det låter som det alltid gjort när Åke Olofsson spelar sin cello. Konserten blev inte sämre av att Bengt Isaksson på ett mycket förtjänstfullt sätt ackompanjerade Olofsson på orgel. En duo som säkert svegsborna vill höra fler gånger.

Isaksson, bördig från Hedeviken, har för övrigt varit verksam som domkyrkoorganisat i Härnösand och organist i Stora Kyrkan i Östersund.

På lördagskvällen framförde Åke Olofsson och Bengt Isaksson några av mästaren Bachs mest älskade instrumentalkompositioner.

Mer läsning

Annons