Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sveg ska inte vara en pissoar”

/
  • Micke Tuncer och Anders Dunder har fått nog av piss-stanken och att de som åker genom Sveg inte har möjligheter att göra sina behov. ”Något måste göras nu”.

– Folk måste minnas Sveg som något annat än en pissoar, säger Anders Dunder som tröttnat på att folk gör sina behov på hans tomt. Nu kräver han och flera företagare att kommunen gör något åt situationen.

Annons

Det har kanske inte undgått någon i Härjedalen att det är högsäsong för turismen. Några som definitivt märker av det är de som är bosatta vid fyrvägskorsningen i centrala Sveg.

Eftersom det saknas alla former av sanitära anrättningar där folk kan göra sina behov gör man det i stället utanför näringsställena eller i häckarna till de som bor i närheten.

Anders Dunder har en villa i anslutning till genomfarten och nu har han ledsnat på situationen.

– En gång så var det elva personer som var och pissade på min tomt, säger Anders Dunder som ser det hela som en sanitär olägenhet.

– Det är snuskigt på alla vis och nu måste kommunen agera, fortsätter Anders Dunder som även får sin väg blockerad av fordon som går på tomgång och det kan under vissa dagar skapa en smog i området.

Även Skogers gatukök har problem med att folk som inte är gäster i restaurangen smiter in och gör sina behov.

– Jag har satt upp en skylt att det är bara gäster som får använda toaletten men det hjälper inte, menar Micke Tuncer som kan ta emot hundratals personer som vill göra sina behov när det är som värst och det drabbar kunderna som personalen ska servera.

Även Statoil känner av problematiken.

– Visst är det ett problem för oss. Det luktar ju överallt och det ser ju inte trevlig ut, menar Kent Olofsson som har tre toaletter till sina kunder.

– Kommunala bajamajor kan ju vara en lösning under högsäsongen, menar han vidare.

För några månader lämnades det in ett medborgarförslag där man hoppades att något skulle göras åt genomfarten i Sveg. Det är något som alla berörda håller med om.

– Ett turiststopp med toaletter det är ett krav redan nu, säger Micke Tuncer.

Mer läsning

Annons