Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveg blir hundtätt i helgen

/

I helgen kommer det att bli hundtätt i Sveg. Nästan 200 hundar kommer att besöka samhället. Då avgörs draghunds-SM på skidstadion och hemmahoppet Linda Bergström med hunden Rossi Ricci, vill vara med i medaljstriden.

Annons

– Målsättningen är medalj men jag hoppas på att komma topp fem, i alla fall, säger hon.

Den här säsongen har hon inte kunnat ställa upp i så många tävlingar eftersom Rossi haft en skada. Men nu är han återställd.

Det är Östra Härjedalens Brukshundklubb och Svenska Draghundsportförbundet som arrangerar draghunds- SM i Sveg. Tävlingen är uppdelad i två olika klasser.

På lördag är den pulka som gäller. Då drar hunden en pulka lastad med ett innehåll som motsvarar 70 procent av hundens vikt och föraren åker bakom på skidor. Männen åker 15 kilometer, damerna 10 kilometer och juniorerna 5 kilometer. På lördagen finns även en motionsklass på 5 kilometer som de som vill testa kan åka.

På söndag tävlar man i lina, vilket innebär att hunden endast är kopplad till skidåkaren med en lina.

– Jag tror vi har bäst chans på söndagen, eftersom vi slipper pulkan då, säger Linda Bergström.

Hon tror att det är ett samspel mellan hund och förare om man lyckas inom sporten.

– Det hjälper inte hur bra skidåkare du är, om inte hunden springer tillräckligt fort, förklarar hon.

Att hundarna tycker att det är kul att delta i sporten är det ingen tvekan om.

– Rossi blir helt galen bara jag plockar fram mina träningskläder. Han älskar att träna som tur är har jag hjälp av min sambo som också tränar honom, berättar Linda Bergström.

Hon tycker att SM är en av de roligaste tävlingarna eftersom de är så många som tävlar då. I år är nästan 200 deltagare anmälda till tävlingarna i Sveg.

Mer läsning

Annons