Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Svedjefinnarna” viktiga för dagens Hogdalsbygd

/

Hogdalsområdet blev redan under början av 1600-talet koloniserat av finländare, så kallade skogsfinnar.

– De byggde upp infra­­strukturen i skoglandet, säger Maud Wedin, en utav föreläsarna vid Finnsams höstkonferens i Ytterhogdal.

Annons

Härjedalen är ju känt för sina flitiga kontakter med Norge på många sätt och vis. Men även vårt östra broderland, Finland, har satt sina spår i kommunen.

I Ytterhogdal med omnejd finns det fortfarande kvar spår av de finska kolonisatörerna som på 1600-talet tog sitt pick och pack och flyttade västerut.

Finländarna kallas i dagligt tal för skogsfinnar, mest beroende på att de kunde bygga upp samhällen mitt i skogarna mycket tack vare sitt kunnande när det gäller svedjebränning.

– Redan 1624 finns det med i skattelängder i exempelvis Björnberg, säger Maud Wedin som kan berätta om tydliga tecken på att deras hårda slit i skogen kunde skapa välmående hemman i skogarna.

De finska bosättningarna finns från Finnveden i Småland ända upp till de södra delarna av Lappland. Även Huskölen är ett exempel på platser med vacker natur som kommit till mycket tack vare finnarnas ankomst till Sverige.

Men många från Huskölen drog vidare västerut och hamnade i exempelvis Delaware i USA.

Det bjöds på ett digert kursprogram under tre dagar. Bland annat fick deltagarna göra en heldagsutflykt i skogarna kring Ytterhogdal där man fick se många föremål och orter som har finsk anknytning.

– Det har varit ett bra deltagarantal. Totalt har vi varit 54 personer som mest och det är ju trevligt att vi har lite regionalt deltagande, säger Maths Östberg, kursansvarig, som ser Finnsams olika konferenser som ett bra sätt att bygga broar mellan regioner och lära sig mera i ämnet.

Mer läsning

Annons