Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort trädgårdsintresse i Härjedalen

/

80-talet damer och tre herrar samlades under fredagskvällen på Folkets hus i Sveg för att höra Richard Sundien föreläsa om trädgårdsskötsel.

Annons

Richard Sundien är uppvuxen i Härjedalen och har farföräldrar som bor i Lillhärdal. Numera bor han nere på Hallandsåsen i Skåne och har skapat ett yrke av sitt stora intresse för växter. Han jobbar i dag som trädgårdsingenjör.

Det är tredje året nu som Richard Sundien åker till Härjedalen för att sälja växter. Han är intresserad av vinterhärdighet och letar fram växter som klarar sig här på de nordligare breddgraderna, zon 6 -6,5.

Förutom härdighet pratade han under föreläsningen om trädgårdstankar, växten och biologin, och hur man kan arbeta med växter- blad annat beskärning, plantering och kompost.

Perfekta trädgårdar med välansat gräs är inget för Richard Sundien, hellre då lite vildvuxna och kreativa där man utnyttjar varje yta.

– Det personliga i trädgården är det som gör det spännande, säger han.

Hans trädgårdsfilosofi är att trädgården sa vara ”en plats för njutningsfullt arbete och harmonisk vila” och han pratade om några punkter man kan tänka på. När jag satt där och lyssnade tänkte jag på att punkterna även kan appliceras på resten av livet.

Att skapa sin trädgård (...eller livet i allmänhet)

Stressa inte.

Bestäm inte allt på en gång.

Våga göra, fel eller rätt.

Fyll ut.

Glöm inte att njuta (du blir ändå aldrig klar).

Koncentrera dig på vad som finns. Arbeta med detta, inte emot.

Bli vän med ogräset.

Inger Källstrand från Sällskapet trädgårdsamatörerna (STA), Mittnordenkretsen kom och berättade vad de sysslar med. De planerar att starta en trädgårdsgrupp i Härjedalen och om intresse finns ska man höra av sig till henne.

– Det går att plantera mycket mer än man tror här uppe, säger hon.

Mer läsning

Annons