Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort kalas när 100-årig nationalpark firades på Nyvallen

/
  • En familj som ville fira Sånfjället var Johan Jacobsson och Marie Pettersson från Lidingö med sonen Edvin, 1 år. Foto: Carin Selldén
  • Britt Bohlin, Gottfrid Jonsson och Alf Kristoffersson tar de första stegen in till nya utställningen.

Under lördagen firades en viss 100-åring i Härjedalen. Det var nämligen Sånfjällets nationalpark som firades och den nya utställningen på Nyvallen invigdes.

Annons

2009 är naturens år i Sverige. Då passar det bra att Sånfjällets nationalpark fyller 100 år. Det firade man i lördags på Nyvallens fäbod samtidigt som den nya utställningen Naturinformation Sånfjället invigdes av landshövding Britt Bohlin och kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

– Det är första gången jag är hit, Sånfjället är en riktig pärla, säger Gottfrid Jonsson.

Sånfjället var bland de nio nationalparker som instiftades redan 1909. Syftet med Sånfjällets nationalpark är att bevara ett skogs- och fjällområde i de södra fjälltrakterna i sitt naturliga tillstånd. En anledning till att man valde just Sånfjället var att lavtäcket var relativt opåverkat av renars tramp och bete.

1989 utvidgades nationalparken från 27 till 104 kvadratkilometer, detta för att skydda hela fjällmassivet och den urskogslika, fjällnära skogen. Samtidigt blev två angränsande område naturreservat – Nysätern och Nyvallen. På Nyvallens fäbod bor och jobbar Alf-Erik och Margareta Kristoffersson med familj under somrarna.

Under lördagen fick man titta på utställningen om nationalparken. Man kunde också gå korta guidade turer på fäboden och upp mot fjället, och det fanns även fika och lunch att köpa.

En familj som hittat hit var Johan Jacobsson och Marie Pettersson från Lidingö med sonen Edvin, ett år. De har en stuga i Björnrike och brukar komma upp till Härjedalen en vecka varje sommar för att vandra.

– Vi ska gå några kortare turer i dag. Det är en tillgång med Sånfjällets nationalpark, det är väldigt vackert här. Det är också närmare att ta sig hit än till Helags, säger Johan Jacobsson.

– Det är första gången vi vandrar med Edvin så vi håller oss till light-varianten, säger Marie Pettersson.

Mer läsning

Annons