Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbandet fyller 30 år

/
  • Yngve Persson var en av grundarna av Härjedalens storband. Nästa helg bjuder storbandet upp till en rejäl musikfest med band från Sverige och Norge.  Foto: Håkan Degselius

Härjedalens storband fyller 30 år. Det firar man med en rejäl festkväll med ett 50-tal musiker. – Det blir en manifestation för swingmusiken, säger Yngve Persson.

Annons
1978 bildades storbandet i Härjedalen. Det var en efterföljare till Svegs musiksällskap som redan 1946 spelade sina första toner.
När musiksällskapet hade gjort sitt var det storbandets tur att ta efter. Grundare var George Longeuville, lärare i Lillhärdal, och Yngve Persson som bestämt sig för att göra något av musiklivet i Sveg. Sedan dess har man haft lite olika kombinationer av uppsättningar. Ett tag hade man en mängd blåsare men efterhand har intresset för blåsinstrument dalat högst betänkligt.
– De sista 15 åren har vi samverkat med musiker från Jämtland, speciellt östersundstrakten, säger Yngve Persson som har 15 musiker i storbandet varav tio kommer från Härjedalen.
Trots jubileumsåret så ser det lite mörkt ut när det gäller storbandets fortsättning. Och det är just bristen på blåsare som gör att man inte är säker på att man är kvar om ytterligare 30 år. Men Yngve hoppas att trenden ska vända.
– Är det någon på idol som spelar trumpet så kan vi ju helt plötsligt ha 4-5 som spelar det instrumentet, fortsätter Yngve Persson som i sin roll som musiklärare vet att intresset för musik bara växer.
– Musikskolan ökar från år till år trots att det blir mindre elever i skolan.
Nästkommande lördag är det stor galakväll på folkets hus. Förutom Härjedalens eget storband spelar ytterligare tre besättningar musik från 30 och 40 talet.
– Det är unikt att samla tre storband och en kvintett på samma dag så vi får hoppas att det blir respons och uppmärksamhet från svegsborna, säger Yngve avslutningsvis.

Mer läsning

Annons