Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora investeringar väntar för Orsa Grönklitt

– Orsa Grönklitt pratar om att investera i runt 3000 nya turistbäddar inom den närmaste femårsperioden. Och jag ser mycket positivt på den affär som gjordes upp i måndags mellan Orsa Grönklitt och Hamrafjället Lift, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

Annons

– Bra för hela destination Funäsdalen att det kommer in aktörer med finansiella muskler för att utveckla den för Härjedalen så oerhört viktiga turistnäringen. Och Orsa Grönklitt har gjort ett fantastiskt jobb i Dalarna och kommer nu att satsa rejält för att utveckla även sommarprodukten i Tänndalen.

– Hans Ola ”Luppen” Törnberg är en klok man och säljer till de rätta människorna för att utveckla företaget och området på längre sikt.

Kommunalrådet säger att satsningen i Tänndalen kommer att ställa stora krav på kommunen.

– Vi måste hänga med i utvecklingen och investera i infrastrukturen, främst vatten och avlopp och även på boendesidan förestår stora investeringar.

Han ser ingen avmattning när det gäller utbyggnaden i turistområdena. Byggloven fortsätter att strömma in till kommunen och beträffande befolkningsutvecklingen är den positiv framför allt i västra Härjedalen. Befolkningen i Tännäs och Ljusnedals församlingar ökade med 19 personer förra året. Mer negativt då i östra delen där Svegsbygdens församling minskade med hela 58 personer.

– Det är bra att den positiva utvecklingen inom turistnäringen fortsätter. Det är ju ändå kommunens huvudnäring, menar Gottfrid Jonsson.

Kevin Kirk, chef för Funäsdalens Alpina med Funäsdalsberget som arbetsområde kan varken säga bu eller bä om affären i Tänndalen:

– Jag har inte blivit informerad om vilka planer som Orsa Grönklitt har med Hamrafjället men rent allmänt kan jag säga att det är bra att det kommer in nya aktörer på boendesidan och i skidområdena.

Kirk hoppas att Orsa Grönklitt liksom tidigare familjen Törnberg kommer att vilja jobba tillsammans med de andra turistaktörerna inom destination Funäsdalen för att utveckla området.

– Men skulle de bara vilja vara på sin egen kant så är det inte positivt, menar han.

– Det behövs ett samarbete mellan de tre dalgångarna inom destinationen om vi ska kunna mäta oss med Åre, Sälen och Vemdalen i framtiden, säger Kevin Kirk.

Destinationen Funäsdalens snart avgående turistchef Anders Blomquist är mycket nöjd med nyheten att Orsa Grönklitt väljer att satsa i Tänndalen:

– Familjen Törnberg har varit en av de viktigaste aktörerna under lång tid för att bygga upp turistnäringen i området och har varit drivande i utvecklingen. Men med tanke på de stora investeringar som förestår är det jättebra att Orsa Grönklitt kommer in i bilden. Det bästa bolaget i hela landet i det här fallet, säger Blomquist.

Mer läsning

Annons