Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statligt vårdnadsbidrag nytt KD-krav

Frustrationen hos kristdemokrater över svårigheten att få igenom vårdnadsbidraget i vänsterstyrda kommuner har nu lett till krav på att göra bidraget statligt. Då kan det bli lika i hela landet.

Annons

Vid partiets riksting i Västerås röstade medlemmarna igenom en motion som kräver att partiledningen verkar för ett statligt bidrag.

Pengarna ska göra det möjligt för föräldrar att vara hemma med sina barn tills de fyller tre år, en av KD:s profilfrågor i valet 2006.

Men sedan alliansregeringen återinförde bidraget 1 juli 2008 (det fanns en kort period i mitten av 1990-talet) har det gått trögt i många kommuner. I dag finns möjligheten i 84 kommuner av 290. Knappt var tredje, alltså.

Motionärerna som vann partiets gehör talar om bidraget som en utopi i den ”mörkröda” kommun där de bor. Därför lämpar sig inte frågan för kommunal nivå, anser de.

Partiledningen har drivit linjen att bidraget ska bli obligatoriskt, men förvaltas kommunalt likt övrig barnomsorg.

I våras lämnades en arbetsgruppsrapport med just den linjen, och partiledaren Göran Hägglund anser att ett statligt bidrag skapar svårigheter.

– Ja, det kommer kräva en del av oss. Det är något vi får ta med oss inför förhandlingarna med de andra partierna om nästa mandatperiod, säger han till TT.

– Fördelen med en statlig lösning är att det blir lika i hela landet, men fördelen med en kommunal lösning är att den blir mer sammanhållen genom kommunernas ansvar för barnomsorgen. Politiskt är det ju också en bra kommunal valfråga, säger Hägglund.

Någon stor principförlust var nu inte nederlaget.

– Egentligen så har vi slagit in jätteöppna dörrar, säger partiets familjepolitiska taleskvinna Emma Henriksson.

Hon tolkar formuleringarna i motionen som frikopplade från hur bidraget ska finansieras.

– Det är tillgängligheten för alla som motionen egentligen handlar om, säger hon.

Partiledningen ska enligt tinget också verka för att bidraget höjs, något som redan står på dagordningen. Partiet vill fördubbla dagens ersättningsnivå till omkring 6 000 kronor i månaden.

Mer läsning

Annons