Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SSR vill att DO utreder om staten diskriminerar renägare

Svenska Samernas Riksförbund (SSR), anser att det är diskriminerande att en fårägare som får sina rivna av rovdjur erhåller nästan dubbelt så hög ersättning som en samisk renägare, och anmäler nu staten till Diskrimineringsombudsmannen.

Annons

– Så länge man inte är samisk renägare får man tydligen högre ersättning om man förlorar sina tamdjur till rovdjur, säger Jörgen Jonsson, ordförande i SSR i ett pressmeddelande.

Enligt SSR:s beräkningar får ägare av andra tamdjur (får, nöt, get, häst) i genomsnitt 2 260 kronor för djur som dödats av rovdjur. En samisk renägare erhåller avsevärt mindre – cirka 1 300 kronor per ren. Detta trots att slaktvärdet är ungefär dubbelt så stort för en ren som för ett får.

– Svenska jordbrukare som förlorar tamdjur till rovdjur får full kompensation, medan samer endast erhåller en begränsad del av den ekonomiska skadan, säger Jörgen Jonsson.

 SSR vill att DO utreder om statens rovdjursersättning strider mot diskrimineringslagen. Enligt lagen föreligger diskriminering om någon ”missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan ... i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med” exempelvis etnisk tillhörighet.

– Renägarna känner sig diskriminerade. Det är inte rimligt att en grupp i samhället får lägre ersättning än andra personer i samma situation när de juridiska förutsättningarna är desamma, säger Anders Blom, förbundsdirektör i SSR.

Rovdjursersättningarna regleras i Viltskadeförordningen.

Mer läsning

Annons