Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SPFs Bo-leva-dag lockade stor publik

/
  • SPF-orkestern underhöll den stora publiken på ett mycket förtjänstfullt sätt. Foto: Leif Eriksson
  • – Vi behöver investera i äldreboende och utbildad personal i varje del av kommunen så att vi kan leva våra sista dagar på ett värdigt sätt, sa Pelle Persson, ordförande i SPF Sveg.

På grund av älgjakten nästa vecka tidigarelade SPF i Härjedalen den riksom-fattande temadagen Bo-leva. Den hölls vid ICA Supermarket i Sveg i går inför en stor och intresserad publik.

– Det finns fem SPF-föreningar i Härjedalen, ännu ingen i västra delen, vilket vi hoppas kunna avhjälpa, sa ordföranden Rolf Emanuelsson i inledningstalet.

Annons

Sten Hungefält tog i sitt korta tal upp frågor omkring äldreboendet i kommunen och vikten av en bra miljö runt boendet.

Socialchefen Ivan Hitterdahl redovisade nuläget inom äldreomsorgen och sa bland annat att Härjedalen är väl tillgodosett när det gäller äldreboendformer, bra fördelat över kommunen, men att framför allt demensboendet måste utvecklas.

– Hemtjänsten når få i Härjedalen, den lägsta siffran i länet, sa socialchefen, som personligen inte var orolig för att bli gammal i Härjedalen.

Under hösten kommer man från äldreomsorgens sida att göra hembesök hos personer 75 år och äldre, det handlar om förebyggande hälsovård framför allt.

– På den ekonomiska sidan går socialnämnden med ett underskott på beräknat fyra miljoner kronor i år och nästa år måste kostnaderna reduceras med ytterligare sex miljoner, sa Hitterdahl.

– Det blir tufft att klara dessa besparingar, menade han.

Kommunalrådet Gottfrid Jonsson tog i sitt anförande upp boendeformerna och sa inledningsvis att SPF och PRO jobbar bra med friskvård, som till exempel vid de danser som arrangeras.

– Boendeformerna måste utvecklas, vilket Härjegårdar redan åstadkommit i Sveg och Hede, sa kommunalrådet, som även berättade att det sker en inflyttning av äldre till framför allt kommunens turistområden.

– I SPF anser vi att det är en självklarhet att vi ska få välja boendeform och utförare och oavsett var vi bor i kommunen ska vi kunna lita på att vi erbjuds en värdig omsorg och omvårdnad av god kvalitet, sa Svegs SPF- ordförande Pelle Persson.

– Vi behöver investera i äldreboende och utbildad personal i varje del av kommunen så att vi kan leva våra sista dagar på ett värdigt sätt, sa han också.

– SPF menar att det behövs en attitydförändring och att de valda politikerna funderar på vem de representerar och agerar därefter, sa Persson, som inte gillade monopolsituationen i Härjedalen med endast en aktör; kommunen.

Mer läsning

Annons