Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämndens ordförande svarar på kritiken

Gunilla Hedin vill kommentera revisionsrapportens kritik mot socialnämnden.
– Den är befogad i det mesta, säger hon.

Annons
LT skrev i går om att socialnämnden och socialförvaltningen får svidande kritik i en revisionsapport eftersom att verksamheten har gått minus sammanlagt 74,5 miljoner kronor under åtta år.
Gunilla Hedin, ordförande i socialnämnden kommenterar.
– Det är en väldigt skarp kritik mot socialnämnden. Den är befogad i det mesta. Som det står i rapporten har det varit en väldig omsättning av ekonomer de senaste åren. Var och en lägger ju upp det på sitt sätt, säger hon.
Kostnaden för vikarier har ökat avsevärt.
– Förut hade man luft i organisationen. Nu har vi slimmat den och nu tar man in timvikarier i högre utsträckning än tidigare. Timvikarierna beräknas kosta 20 miljoner under 2008, och det är alldeles för mycket, säger hon.
Revisorerna tar upp att 37,5 årsanställda har inte varslats.
– En del har hamnat i vikariepoolen, andra har gått i ålderspension, vi gjorde så för att ingen skulle bli uppsagd, säger Gunilla Hedin.
– Angående felaktigt budgeterade intäkter så är det första gången vi ser det, säger hon.
– Att flytta folk mellan de olika enheterna har vi inte lyckats med. Vi har försökt här i Sveg men då blev det protester direkt, säger Gunilla Hedin.
Vox humana reserverade sig mot Gunilla Hedins beslut att låta socialchefen ta itu med hur den ekonomiska obalansen ska lösas. Men Gunilla Hedin anser inte att hon "blint ger förvaltningschefen mandat att vidta åtgärder" som Michael Bellmann uttryckte sig.
– Vi kan inte sitta och vänta emellan sammanträdena. Vox humana tycker att varje detalj ska upp i nämnden men då får vi inget gjort, säger Gunilla Hedin.
– Vårt mål är att ge sätta mål och riktlinjer och ge pengar. Socialchefen ska få göra förändringar han ser är nödvändiga utan att vi för den delen tappar kvalité. Ansvar och befogenheter måste följas åt säger hon.

Mer läsning

Annons