Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden måste spara tio miljoner till

Kraftiga besparingsåtgärder är återigen aktuella för socialnämnden i Härjedalen. Men några nedläggningar av äldreboenden i Lillhärdal och Ytterhogdal är inte aktuella.
– Det är helt ogrundat, säger socialnämndens ordförande Gunilla Hedin.

Annons

Socialnämnden i Härjedalen har haft många kämpiga år när det gäller ekonomin. En mängd sparförslag har lanserats under årens lopp men i slutändan har sparbetingen inte räckt till.

För bara en tid sedan fick man en prognos som visade att man behövde spara 23 miljoner på verksamheten. Men nu har nämnden blivit uppdaterade av en ny prognos som visar på att man måste spara ytterligare tio miljoner, 33 miljoner under de närmaste tre åren.

Ett kraftigt sparbeting som kräver kraftiga åtgärder.

Under veckan har LT tagit del av ett stort antal rykten som varit i omlopp. Ett rykte hävdar att det är aktuellt att lägga ned äldreboendena i Ytterhogdal och Lillhärdal.

Men att det skulle vara bestämt förnekas bestämt av Gunilla Hedin som blivit nedringd av anställda under de senaste dagarna.

– Något sådant ska vi inte göra. Det är klart att vi ska ha kvar de boendena, säger Gunilla Hedin som ser det hela som ogrundat.

Enligt Gunilla beror den stora uppståndelsen på att man jämfört besparingskravets storlek i kronor och ören med att man skulle lägga ned två fungerande boenden.

Men nu gäller det för nämnden att hitta lösningar för att minska ramarna i verksamheten utan att ta till allt för drastiska åtgärder.

I första hand kommer man att minska ned antalet platser men sedan hoppas man kunna hitta lösningar för att lösa problemet.– Vi måste vända på varenda sten, fortsätter Gunilla som ser vård i hemmet som en billigare och även funktionell lösning.

En ljusning för äldreomsorgen är i alla fall att antalet äldre över 80 år kommer att minska under de tio närmaste åren med följd att kostnaderna blir lägre.

Även de yngre i Härjedalen har börjat drabbas av den rådande ekonomiska krisen. Det är allt fler som är i behov av försörjningsstöd för att klara sina dagliga utgifter.

– Unga under 25 år ökade rejält under november och december, förvisso från en tidigare låg nivå, säger Gunilla Hedin som oroas över att det kan drabba kommunens ekonomi rejält.

– Där efterlyser jag åtgärder från regeringen.

Mer läsning

Annons