Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialnämnden får 6,4 miljoner extra efter politisk kovändning

Socialnämnden får överskrida budgeten med 6,4 miljoner kronor för 2008. Det blev det mycket överraskande beslutet under ondagens fullmäktigemöte.

Annons

Socialnämnden i Härjedalens kommun har verkligen varit på tapeten under en lång rad av år med ideliga underskott.

I september ifjol fick man avslag på en framställan om ett tilläggsanslag på 6,4 miljoner kronor av fullmäktige. När man senare ansökte hos kommunstyrelsen om få ett medgivande om att överskrida budgeten med samma siffror fick man ett blankt nej.

Men under fullmäktigemötet blev det ett mycket överraskande ja till förslaget efter att kommunalrådet Gottfrid Jonsson gått upp och föreslagit att nämnden skulle få dra över budgeten.

– Jag yrkar avslag på kommunstyrelsens förslag, sa Gottfrid som ser det hela som en svår fråga att handskas med, mycket beroende på neddragningarna inom omsorgen och den allt mer betungande ekonomin för kommunen.

Röstsiffrorna stannade vid 29 mot 6 samtidigt som sex ledamöter avstod att rösta.

Moderaterna var inte nöjda med beslutet och röstade emot.

– Det här har varit en följetong i 6–7 år och någon gång måste man komma till vägs ände. Ordföranden (socialnämndens) måste ta ansvar och inse att man inte tagit ansvar den här gången heller, sa Rolf Arne Ullaeus.

Vox Humana har tidigare velat utöka budgeten för socialnämnden och för dem var det här en liten seger.

– Du löser inga problem med det här Gottfrid, problemet ligger hos den politiska majoriteten, menade åldermannen Pelle Persson i Vox Humana.

För socialdemokraterna blev det även turbulent under mötet inom sin grupp. Två av ledamöterna, Conny Persson och Lars- Gunnar Nordlander valde helt sonika att avgå efter avgörandet då man anser att man inte kan stå bakom kovändningen.

– Det är ett nederlag att folk hoppar av. Sedan är det våra yngsta och mest engagerade, sa Gottfrid Jonsson.

Mer läsning

Annons