Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snöröjningsbudgeten kan hålla i Härjedalen

/
  • Tekniska nämndens ordförande Lars Bygdén tror att kostnaderna för vintervägunderhållet kommer att hålla sig inom budgeten i vinter  i Härjedalen. Foto: Leif Eriksson

På tv ser man dagligen reportage från södra Sverige, där snön faller i mängder som kanske aldrig förr, vilket ställer till stora problem för snöröjarna. Kaos är ett milt ord i sammanhanget.
– Här i Härjedalens kommun tror vi att vi ska hålla budgeten för vintervägunderhållet, säger tekniska nämndens ordförande Lars Bygdén, fp.

Annons

Förra vintern blev mycket kostsam för kommunen när det gäller vintervägundehållet. Budgeten överskreds med hela 3,5 miljoner kr.

– Det innebar att mer pengar avsattes för innevarande år. I vinter har vi 10 miljoner att röra oss med och vi tror faktiskt att den summan ska räcka, fortsätter Bygdén.

– Att det blir så här snörika vintrar innebär det att vi får försöka hålla nere på kostnaderna under barmarksperioden. Men jag tycker inte om att behöva göra detta. Ett år kan det gå, men inte i långa loppet.

– Det här är utan tvekan den dyraste vintern på länge när det gäller underhållssidan. Ändå tycker jag inte det är någon extremvinter i Härjedalen.

– Nu är det också så, fortsätter Lars Bygdén, att kostnaderna för vintervägunderhållet ökar varje år även under mer normala vintrar.

Det finns inte mindre än 70 olika plogdistrikt i kommunen. Största entreprenören är Reaxcer, därutöver finns många lokala snöröjare runt om i bygderna.

– Ibland brukar det höras en del klagomål mot snöröjningen, men i vinter har vi varit förskonade från dessa, säger tekniska nämndens ordförande.

Reaxcers vice vd Stig Holm på Svegskontoret säger att man i Härjedalen har 30–40 olika snöröjningsfordon igång på vintern.

– Det är ett tufft jobb att vara snöröjare, menar han. Det handlar om mycket obekväma arbetstider och det är numera svårt att rekrytera folk som sköter sådant arbete.

– Dessutom är priserna pressade, det är riktiga hårdingar som röjer undan snön, säger Holm.

Mer läsning

Annons