Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart får Ljungdalen sin alldeles egen glashytta

/
  • Philippe Sansaricq tillverkar förutom traditionella hushållsglas, också en rad olika konstföremål.  Foto: Sandra Högman
  • Från Haiti via Jukkasjärvi till Härjedalen. Sedan ett år tillbaka bor glasblåsaren Philippe Sansaricq och hans hustru Monika i Ljungdalen.
  • Philippe Sansaricq är bland annat känd för sina stilrena smycken.
  • Just nu håller Philippe Sansaricq på att testa den nya ugnen som han installerat i sin källare. Värmen ska justeras en aning innan han kan dra i gång sin verksamhet på allvar.
  • Med hjälp av metalloxider färgar Philippe Sansaricq sina glasprodukter.
  • Philippe Sansaricq.

Från Haiti via Jukkasjärvi till Härjedalen. Inom kort öppnar glasblåsaren Philippe Sansaricq hytta – i Ljungdalen.
– Det är lustigt hur saker och ting faller på plats, säger han.

Annons

I ett hus i Ljungdalen bor glasblåsaren Philippe Sansaricq och hans hustru Monika sedan drygt ett år tillbaka. Huset, där Monika tillbringade många lov som liten, har tidigare använts som fritidsbostad, men har nu gjorts om till permanentboende.

I husets källare har paret under det senaste året arbetat med att inreda en glashytta.

– Utrymmet har använts som förråd de senaste 30 åren. Vi fick börja med att tömma källaren på grejor innan vi kunde börja bygga om, tillverka arbetsbänkar och installera ugnen, berättar Philippe Sansaricq.

Inom ett par veckor hoppas han vara klar med det omfattande arbetet och kunna sätta i gång med sin verksamhet på allvar. Egentligen skulle allting redan ha varit i gång, men problem med ugnens temperatur har gjort att den officiella invigningen dragit ut något på tiden.

Tanken är att glashyttan ska bli något av en turistattraktion i Ljungdalen. Intresserade ska kunna betrakta Philippe Sansaricq när han arbetar samt köpa hans föremål i den anslutande butiksdelen.

– Dessutom ska vi sälja via postorder på internet, berättar Monika Sansaricq, som sköter marknadsföringen av makens rörelse.

Redan när Philippe Sansaricq var i 15-årsåldern började han att intressera sig för glas. Med hjälp av gasol började han att smälta ihop olika typer av flaskor.

– På Haiti, där jag är född, finns ingen tradition av att tillverka glas för hand. Jag fick testa mig fram för att lyckas. Fler än en flaska sprack innan jag hittade tekniken, berättar han.

När Philippe Sansaricq flyttat till Sverige började han intressera sig för glas på en mer professionell nivå. I mitten av 90-talet gick han som lärling vid två bruk på Gotland.

– Det var en väldigt nyttig period. Den glasblåsaren jag arbetade för de sista åren hade utvecklat tekniken att inte använda sig av en assistent, utan arbeta själv.

Philippe Sansaricq anammade tekniken med ensamarbete. Under sina år på Gotland läste Philippe Sansaricq om ishotellet i Jukkasjärvi som vid den tiden precis skulle dra i gång sin verksamhet. Och en tanke att öppna glashytta i anslutning till hotellet väcktes.

– Då började han tjata på mig om att flytta till Jukkasjärvi, säger Monika Sansaricq.

Tre år tog det för Philippe att övertala sin hustru.

I sju år tillverkade och sålde Philippe glasföremål i en hytta i anslutning till det berömda hotellet i Lappland. Därefter flyttade paret till Göteborg, men för drygt ett år sedan bestämde sig alltså makarna för att flytta norrut igen.

– Från början var vi skeptiska till Ljungdalen, men med facit i hand är det en perfekt plats, säger Sansaricq.

Mer läsning

Annons