Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutfimpat bland kommunanställda i Härjedalen

/
  • Eris Shillingford som jobbar i köket på senioren i Sveg tycker att det är bra att kommunanställda inte får söka längre. – Jag röker inte själv så jag bryr mig inte men det ska bli skönt att slippa röklukten från kollegor. Jag minns bara skillnaden från när det blev rökfritt på restauranger, hur man innan dess gjorde sig fin för att gå på restaurang och sedan fick duscha när man kom hem för att man luktade så mycket rök, säger hon.
  • Pernilla Heijdenbeck är team-ledare på äldreboendet senioren i Sveg och tycker det är bra att rökfri arbetstid införs inom kommunen. – Främst av hälsoskäl, det är inte hälsosamt att röka sen försvinner det arbetstid när det tar raster för att röka, säger hon.
  • Annica trygg arbetar som vårdbiträde på Senioren och tycker också att det är bra att kommunen antagit en rökfri policy för sina anställda. – Jag slutade röka själv för 15 år sen, nu snusar jag istället men det skadar ingen annan, säger hon.

Från och med första april får personal som är anställda av Härjedalens kommun inte röka på arbetstid längre. I onsdags bestämde fullmäktige att kommunen ska anta en rökfripolicy som gäller alla anställda och företroendevalda inom kommunen.

Annons

Policyn innebär att anställda inte får röka på sin arbetstid eller på raster. Lunchen däremot räknas inte som arbetstid så då är det fritt fram att röka. Syftet med policyn är att medborgare och anställda ska skyddas från skadlig tobaksrök. Målet är också att få fler anställda att sluta röka och kommunen ska erbjuda alla anställda som vill, hjälp att sluta röka.

Men det betyder inte att alla som jobbar inom kommunen slutar att utsättas för tobaksrök på jobbet. Policyn gäller bara anställda inom kommunen så boende på äldreboenden i egna lägenheter får fortfarande röka.

– Det är för att det krockar med integritet och samma sak gäller inom hemtjänsten, i sitt hem måste man få röka om man vill det, säger Lars Ljungsparr personalsekreterare på Härjedalens kommun. Han har varit med och tagit fram den nya policyn.

Annica trygg som arbetar som vårdbiträde på äldreboendet Senioren i Sveg tycker den nya policyn är bra.

– Men det är klart att det kommer att bli jobbigt för dem som röker. Dessutom blir det konstigt när de som bor här får fortsätta röka, säger hon.

Pernilla Heijdenbeck som är team-ledare på äldreboendet Senioren gillar också policyn.

– Jag hoppas bara att det blir så att alla som vill får hjälp att sluta röka, säger hon.

Men hur hon ska motivera sina anställda att agera utifrån policyn vet hon inte än.

– Det kommer att bli svårt.

Men Lars Ljungsparr menar att det är upp till alla anställda att själva leva upp till policyn.

– Det kommer inte att bli några sanktioner för de som fortsätter röka, säger han.

Utanför Senioren står Camilla Wiberg, hon har nyss fimpat en cigarett och tycker policyn är onödig.

– Vill folk röka får de väl röka men visst det är farligt att röka, säger hon.

Mer läsning

Annons