Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle köpa stuga i fjällen – det blev ett värdshus

/
  • Camilla Granelid, Bella Wall (tjej till Patric), Patric Granelid och Kristoffer Eriksson. I baren satsar de på att ha många ölsorter, just nu finns det 17 stycken och fler blir det. Foto: Carin Selldén
  • På Grönländare födde man tidigare upp Grönlandshundar. Och även i dag kan man som gäst ta med sin hund.
  • Grönländaren är utsmyckad med detaljer som passar in i fjällmiljön.

I maj 2008 tog tre syskon från Uppsala över värdshuset och vandrarhemmet Grönländaren i Funäsdalen. De hade tänkt köpa en stuga men i stället blev det ett helt värdshus.

Annons

Det var Camilla Granelid, Patric Granelid och Kristoffer Eriksson som firade nyår i Funäsdalen med familjen och fastnade för området. De började kolla runt efter en stuga att köpa. Patric hade varit i Funäsdalen några gånger innan men för Camilla var det första gången.

– Det var vår första fjälljul, säger hon.

– Vi letade efter ett gammalt ruckel att renovera, säger Patric.

Men i stället blev ett värdshus och vandrarhem de köpte. Patric och Kristoffer jobbade som målare i Uppsala och Camilla jobbade som lärare och tränare på idrottsgymnasiet i Falun. Hon har även spelat 13 säsonger inom elitinnebandyn och gjort 79 landskamper. Men nu är det i stället matlagning, renovering och fjälliv som gäller.

– Det är ett annat liv här uppe, med både för- och nackdelar, säger Camilla Granelid som är äldst i syskonskaran.

– Det är fritt, miljön här är helt fantastisk både sommar och vinter. Det beror på hur man ser på saker och ting. Man är aldrig helt ledig men å andra sidan är det väldigt fritt. Nackdelen är väl att man aldrig riktigt kommer hem, eftersom vi bor tillsammans här.

– Det känns som man är ledig fast man jobbar jämt, säger Kristoffer Eriksson.

– Det är nära upp på fjället eller ner till fiskevatten. När jag bodde i Uppsala gjorde jag inte så mycket. Man jobbade och kom hem och sedan satt man framför tv:n, säger han.

Syskonen har delat upp arbetet så att Kristoffer och Camilla ansvarar för maten och Patric för baren och serveringen.

Ingen av dem var utbildad kock.

– Men när man ska driva restaurang är man tvungen att gå en krögarkurs. Där träffade jag en kock som var från Mora. Han har hjälpt till jättemycket med att utforma menyn och jag ringer honom om jag undrar något, säger Kristoffer.

Maten har de bara fått beröm för.

– Förutom en gäst som klagade på att det var för mycket potatis, säger Kristoffer.

Under sommaren har de haft fullt med gäster på Grönländaren, hösten gick lite trögare men nu under nyår är det fullbokat. Syskonen funderar även på att rusta upp vandrarhemmet till hotellstandard.

– Men då måste man också ta mer betalt, säger Patric.

Bakom värdshuset kommer Mysk Fjällanläggning att bygga 39 stugor och Grönländaren kan komma att bli navet i stuguthyrningen. Det genererar även matgäster till restaurangen.

– Hela området kommer att bli helt annorlunda i och med utbyggnaden i Funäsdalen, säger Patric.

Grönländaren har varit öppet från och till de senaste åren.

– Många bybor är helt förvånade att det är öppet här, säger Camilla.

Men visst har de ångrat köpet av Grönländaren några gånger.

– När saker har gått sönder. Det är mycket att göra med gamla hus. Det går proppar varje dag här, säger Patric.

Men det verkar ändå som att de tre syskonen har hittat hem.

Mer läsning

Annons