Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sköt björnhona och årsunge – två män åtalas för jaktbrott

Två män har åtalats för grovt jaktbrott alternativt jaktbrott efter att ha skjutit en björnhona och en årsunge i Härjedalen i augusti förra året.

Annons

Åklagaren anser att männen brutit mot jaktlagen då de skjutit björnar som inte omfattades av skyddsjakten. Skyddsjakten omfattade inte årsungar och björnhona som följs av ungar, oavsett ålder.

De två åtalade männen, som inte är från Jämtlands län, nekar till brott och säger i förhör att de bara sett en björn. De säger sig vara mycket säkra på den saken.

De säger också att de inte såg björnen hela tiden eftersom att björnen rörde sig bland grankvistarna efter det första skottet. Båda sköt sedan flera skott samt varsitt fångstskott för att vara säker på att björnen var död. Sedan rapporterade de till jaktledaren, jakten avbröts och jägarna samlades för att hämta en jaktpulka att dra björnen på.

När de sedan gick till skottplatsen ropade några av jaktlagsmedlemmarna, som hade gått på björnungen, ”här är björnen”.

Det berättade en av de åtalade i förhör. Han trodde att jägarna skämtade med honom och fick en chock när han insåg att det fanns ytterligare en björn en bit bort.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt som obducerade djurkropparna, har honan träffats av två eller tre kulor och ungbjörnen av en kula.

Genom sina advokater hävdar de misstänkta männen att det inte är möjligt att björnhonan kunde ha en fjolårsunge med sig. De hänvisar till obduktionen som visat att björnen hade varit brunstig och att det är välkänt att brunstiga björnar stöter bor eventuella ungar för att inte riskera att ungen ska bli dödad av en hane.

Mer läsning

Annons