Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolinspektionen hittade flera brister

Härjedalens kommun måste förbättra sina rutiner när det gäller tillsynen av privata förskolor och fritidshem. Det har Skolinspektionen slagit fast efter en inspektion och myndigheten kräver nu att bristerna rättas till.

Annons

Skolinspektionen gjorde i slutet av förra året tillsynsbesök i 20 kommuner runt om i Sverige. Härjedalen var en av kommunerna som fick besök. Det inspektörerna främst anmärker på var att kommunen saknade rutiner för hur man ska bedriva tillsyn av förskolor och fritidshem i privat regi.

Skolinspektionen har intervjuat både företrädare för kommunen och företrädare för privata förskolor. I Härjedalens kommun finns fyra privata förskolor och ett privat fritidshem. Och några av de privata förskolorna har gemensamt kösystem som kommunala dagis. Men inte alla och inspektionen visade att kommunen hade problem med att säkerställa att alla privata dagis som får bidrag av kommunen är öppna för alla barn.

Kommunen måste också bli bättre på att säkerställa att barngrupperna på privata förskolor har en sammansättning efter barnens behov. De ligger också på kommunens bord att kontrollera att privata dagis har lokaler som är anpassade efter förskoleverksamhet både när det gäller inomhus och utomhus miljö. Det ska vara miljöer som gör att det är lätt för personalen att hålla uppsikt över barnen. Inspektionen visade även att kommunen måste ha regler för hur de ska fånga upp missförhållanden på privata förskolor och fritidshem.

Senast 2 maj ska kommunen ha gjort förändringarna eller skickat in en plan på hur arbetet ska gå till och vem som ansvarar för att det sker.

Mer läsning

Annons