Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsbolag stoppar avverkning tills vidare

/
  • På måndagen stoppade Mellanskog all sin avverkning i skogarna i Hälsingland och Härjedalen. Ett 30-tal entreprenörer drabbas.Foto: hans-råger bergström

Mellanskog stoppade i måndags sin avverkning i skogarna i Härjedalen och Hälsingland. På Holmen skog och Stora Enso är produktionen begränsad men maskinerna är fortfarande i gång.

Annons

Sågarna i Färila, Ljusdal och Lövholmen i Piteå stängs. På Svegssågen varslas tio. De olika leden i skogs- och träbranschen påverkar varandra i en negativ dominoeffekt. Nu har vi kommer till skogsentreprenörerna.

På måndagen stoppade Mellanskog all sin avverkning i skogarna i Hälsingland och Härjedalen. Ett 30-tal entreprenörer drabbas. En vecka är stoppet planerat, sedan får de få jobba under reducerad takt.

– Maskinerna står stilla den här veckan för att få en balans i lagren, säger Jan Östlund, produktionsledare på Mellanskog i Sveg.

Två entreprenörer i Härjedalen drabbas – Engström Kvistare i Hede och Nisse Olsson Entreprenad i Sveg. William Eriksson Skogsentreprenad AB från Överturingen drabbas också.

Vad som händer framöver vet man inte ännu.

– Det kan bli vadsomhelst. På kort sikt är det kärvt, men vi är optimistiska på längre sikt, säger Jan Östlund.

På Holmen skog har man fem entreprenörer som avverkar skog åt dem. Tills vidare är det inget avverkningsstopp inplanerat förutom en vecka över påsk. Man har mycket timmer på lager och letar efter så klen skog som möjligt att avverka. Men även tjällossningen ställer till med vägproblem och man avverkar på de marker man kommer åt.

Något längre stopp är inte aktuellt.

– Inte vad vi vet i dag, men det är nog ingen som vet, säger produktionsledare Anders Hedberg i Sveg.

– Det är oerhört viktigt att ha våra entreprenörer kvar när det vänder sedan. Det blir alltid mycket virke vid den här tiden på året, säger han.

På Stora Enso i Sveg tar man en månad i taget. Under mars kommer det inte vara något avverkningsstopp. De cirka tio entreprenörer som jobbar i distriktet är alla i gång. Man väljer att avverka på trakter som ger mindre virke och gallrar mycket.

– Vi har en begränsad produktion men har hållit maskinerna rullande, säger Bo Karlsson, distriktschef för Sveg.

Mer läsning

Annons