Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Skogen är en investering – vi ångrar att vi inte köpte mer”

/
  • Torbjörn och Anna satsar stenhårt på sina skogsfastigheter.   I bakgrunden ser vi Rikard Grubb, Henrik Ljungberg och Tomas Persson.Foto: Håkan Degselius
  • Korna håller uppe gärdena i Vemhån och de ger en stabil inkomst till företaget. ”Lågkonjunkturen märker vi inte av. Vi får jobba lika mycket ändå”, säger Torbjörn.

Intresset och priserna för skogsfastigheter ökar i Härjedalen.
– Tittar man historiskt så är det kanske synd att man inte köpt mera, säger Torbjörn Bäckman som tillsammans med sambon Anna lever på det skogen ger.

Annons

Prisnivån för den härjedalska skogen har stadigt gått uppåt under en lång tid av år.

I fjol såldes det 23 olika fastigheter till ett pris av 294 kronor/m3sk. Viket är 6 procent högre än året innan och en fördubbling av priset sedan 2004, allt enligt LRF konsults senaste statistik. Prisnivån i Härjedalen ligger klart under priserna i södra Sverige mycket beroende på transportkostnader och tillväxten på skogen.

Familjen Bäckman i Vemhån har sedan i slutet av 90-talet köpt skogsfastigheter i byn. Nu har man ett antal hektar mark som man använder sig av för att kunna bedriva sin verksamhet.

– Hundar, jakt och skog har vi alltid varit intresserade av, säger Torbjörn och Anna Ericsson som ser skogsköpen som en framtidsinvestering för att kunna bedriva företaget.

Att marken blivit mera värdefull är positiv till stor del, men man ångrar till viss del att man så här i efterhand inte köpt upp mera mark med tanke på prisuppgången som varit.

Familjen har ett 50-tal köttdjur som betar i Vemhån och på deras fäbodvall, Vikarvåvallen, som man köpte 1993. Man har också en gårdsbutik med tillhörande bageri där man säljer det gården producerar.

– Det skriks efter närproducerad mat, säger Anna Bäckman som även bedriver en viss kaféverksamhet och man har vissa planer på att börja arbeta mer aktivt inom turismen på de inköpta arealerna.

Turismboomen i Härjedalen är en orsak till att det köps mera mark i landskapet. Flertalet av köparna kommer utanför kommunen men har för det mesta någon anknytning till området. Även danskar och holländare är flitiga köpare av skogfastigheterna.

– Jakten som rekreationsbit kommer att öka i skogsmarkerna, säger Tomas Persson från LRF konsult som hoppas att fler ortsbor tar vara på de möjligheter som skogen kan ge.

Även bankerna är positiva till de som vill köpa skogsmark.

– Det är helt klart mycket lättare om man vill köpa skogfastigheter än andra saker, säger Rikard Grupp från Swedbank som ser skogen som en relativt säker investering.

Det gäller att vara något av en mångsysslare för att kunna leva i Härjedalen, vilket Torbjörn och Anna är något av ett exempel på.

Men det skulle behövas lite extra resurser från exempelvis kommunalt håll för att leda folk rätt.

– Det skulle behövas mera information. För med skogen finns det en enorm potential, säger Henrik Ljungberg från Siljan Skog.

Mer läsning

Annons