Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidtunnel blir starten till en ny bykärna i Funäsdalen

Nu är infrastrukturprojektet i gång i Funäsdalen.

Annons

I måndags började arbetet med att bygga en skidtunnel under vägen för att knyta samman byn med skidbacken. Funäsdalsbergets Alpina AB satsar även på att bygga den omdiskuterade gondolbanan till nästa säsong.

Under måndagen togs första spadtaget i Funäsdalen för vägtunneln som ska knyta ihop Funäsdalsberget med byn. Parallellt med den ska man även bygga ett parkeringshus. Båda projekten ingår i ett infrastrukturprojekt, som i sig ingår i den nya godkända detaljplanen av Funäsdalens bykärna med plats för en gondolbana.

– Vägtunneln ska bli klar till jul. Först skulle den byggas nästa år så det är inte helt klart var skidåkarna ska kliva av och hur de ska ta sig tillbaka till Funäsdalsberget, säger Kevin Kirk, vd för Funäsdalsbergets Alpina AB.

Men man arbetar med en transportlösning med skidbuss tillbaka till anläggningen.

– Det blir lite av en fikabacke. Man kan äta lunch/fika i byn och gå och handla i affärer. Det blir roligt att folk går runt med pjäxorna och skidor på axeln, det blir en alpin känsla i byn, säger han.

Överklagandet av detaljplanen har förskjutit byggstarten och finanskrisen har gjort att en del projekt har lagts på is, såsom exempelvis byggandet av 500 nya bäddar på Röstberget.

– Men det är nu klart att 240 bäddar kommer att kunna byggas vid vår dalstation Röstberget för uthyrning kommande säsong. Vi tror även att byggandet sätter igång kring Funäsdalsporten med ett 100 -tal nya bäddar som kan bli klara under nästa år, säger Kevin Kirk.

Kevin Kirk ser positivt på framtiden trots att Funäsdalsbergets ekonomi inte är den bästa just nu.

– Vi har precis kommit ur den allra värsta lågkonjunkturen och finanskrisen, som har gjort att bankfinansieringar blivit förskjutna. Det är aldrig positivt att hitta finansiering när detaljplaner blir överklagade. Sedan blev detaljplanen godkänd när vi var mitt i en lågkonjunktur. Vi har gått igenom en väldigt dålig period, det har varit väldigt tufft. Med en snabb utveckling, stora investeringar och en finanskris. Det som har varit positivt är den stora andelen fler besökare, och att vi har ökat omsättningen med 30 procent på ett år.

Senast i slutet av april nästa år måste Funäsdalsbergets Alpina AB beställa en gondolbana om den ska stå klar vintersäsongen 2010/2011. Gondolbanan innebär en investering på cirka 50 miljoner kronor. Enligt planerna kommer även en ny topprestaurang stå klar på toppen till premiärturen.

– Nu kan vi ta ett steg mot att koppla i hop byn med Funäsdalsberget och skapa förtroende att vi levererar. Det är viktigt att få förtroende från omvärlden, ägare, byborna och förtagen för att kunna gå vidare. Jag kommer att göra allt jag kan för att vi ska få en gondolbana, säger han.

Mer läsning

Annons