Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpt läge för badeleverna i Sveg

/
  • Malin Duberg försöker handla rationellt trots att ett liv står på spel.
  • Det är inte alldeles enkelt att få upp en fulltung manlig person ur vattnet för att kunna påbörja hjärt – och lungräddningen. Malin Duberg får ta i.Foto: Håkan Degselius
  • Livlös men något måste göras i alla fall. Malin Duberg kollar upp den livlöse personen för att se hans status.
  • Foto: Håkan Degselius

I går var det slutprov för badverksamheten på Härjedalens gymnasium. En tuff utmaning men med tanke på att det kan bli verklighet vad det lider mycket nödvändigt.
- Fy fan vad trött jag är, säger en utpumpad Malin Duberg från Sveg.

Annons
200 meter klädsim. Springa uppför en massa trappor. Hoppa utför en slingrande vattenrutschbana och sedan rädda upp en livlös person ur vattnet och inleda den första hjälpen så att personen överlever.
Det var det som gällde för eleverna på den nystartade inriktningen med badverksamhet på gymnasiet i Sveg under torsdagseftermiddagen.
För det handlar om att vara bäst när det gäller - när leken i bassängen övergår till blodigt allvar.
Malin Duberg klarade av slutprovet med fina vitsord trots att hjärtat pumpade rejält och den övriga kroppen mest skrek på hjälp efter att hon dragit upp dockan ur djupet med sina egna betungade kläder på sig.
- Det var ett väldigt motstånd jag höll knappt på att få upp den, säger Malin som själv går andra året på barn- och fritidsprogrammet och hon är mycket nöjd med utbildningen inom badverksamheten, som i slutändan gör att hon kan söka jobb i vilken bassäng nära dig som helst.
- Även om jag inte ska jobba inom bassängbranschen så har man fått mycket nyttig information, speciellt om hur man ska göra om ett hjärta stannar, fortsätter Malin Duberg, som helst inte vill att något som hon fick vara med om på slutprovet ska hända i verkliga livet.
- Man vet ju aldrig om man hamnar i en chock eller om man går in i det helt omedvetet, säger Malin, som nu i alla fall har de viktiga kunskaperna som krävs.
Övningsledaren Roger Helmersson, tillika badmästare, tvekade inte att ge eleverna ett tufft slutprov.
- Det är bra att de får veta hur de ligger till och vad de behöver träna mer på när de är riktigt stressade, säger han samtidigt som han ger samtliga elever beröm för sina insatser.
J Man fått mycket nyttig information, speciellt om hur man ska göra om ett hjärta stannar.
Malin Durberg, sveg

Mer läsning

Annons