Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska Härjedalens räddningstjänst ingå i Jämtlands Räddningstjänstförbund?

/

I samband med den pågående omorganisationen inom Härjedalens kommun diskuteras också frågan om räddningstjänstens framtid. Det handlar om ifall räddningstjänsten ska gå upp i Jämtlands Räddningstjänstförbund.

En konsult håller bland annat på att utreda frågan, som har väckt ont blod bland räddningstjänstens personal.

Annons

– Om det kommer ett förslag att vi ska övergå till Räddningstjänstförbundet tror jag att många av deltidsräddningsmännen kommer att sluta. Själv skulle jag utan tvekan göra det, säger en av de deltidsanställda räddningsmännen till LT.

Räddningschefen Kurt Svensson är heller inte särskilt förtjust i tanken på att ingå i Räddningstjänstförbundet.

– Jag har svårt att se vad man skulle vinna på en sådan lösning för Härjedalens del. Vi skulle komma långt från beslutsfattandet i Östersund med allt vad det kan medföra. Man skulle knappast tjäna några pengar på ett samgående.

För närvarande ingå fem kommuner i länet i Räddningsförbundet. Åre, Härjedalen och Ragunda står utanför, men i Ragunda finns frågan på dagordningen.

– Man behöver ju bara läsa tidningarna för att förstå att allt inte fungerar till hundra procent i Räddningstjänstförbundet, säger Kurt Svensson.

– För tillfället vet jag att man inom Räddningstjänstförbundet diskuterar frågan om räddningsvärnens framtid, man funderar tydligen på att lägga ner dessa.

– Mycket dumt tänkt, man skulle inte tjäna någonting på en sådan åtgärd.

Han vet att frågan diskuteras bland räddningspersonalen och att många är skeptiska och att det finns röster som säger att de kommer att sluta om Härjedalens räddningstjänst går in i Räddningstjänstförbundet.

– Man anser tydligen att man kommer för långt från beslutsfattarna.

Själv vet Kurt Svensson inte vad som skulle hända med hans tjänst om politikerna beslutar sig för Räddningstjänstförbundet.

– Jag är inte säker på att det finns plats för mig där, det blir ju bara en chef för hela länet.

– Och allt förebyggande skulle komma att skötas från Östersund. Här i Härjedalen är det vice räddningschefen Sven-Erik Svensson som sköter det jobbet och han har häcken full.

Kurt Svensson säger också att man i Härjedalen klarat sig ganska bra från besparingskrav.

• Tror du att någon räddningskår, till exempel Lillhärdal, skulle ligga i fara för nedläggning vid en anslutning till Räddningstjänstförbundet?

– Risken finns ju alltid, men det tror jag inte Räddningsverket ställer upp på. När kommunen för ett antal år sedan ville lägga ner verksamheten i Lillhärdal sa Räddningsverket nej med tanke på de risker som finns.

• Men Vemdalen då?

– Den kåren går absolut inte att lägga ner med tanke på den utbyggnad som sker i fjällområdet. Hellre behövs då räddningskåren där förstärkas med mer personal.

Mer läsning

Annons