Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säsongsarbetare i Funäsdalen lär sig servera alkohol på rätt sätt

/
  • Personer från kommunen och länsstyrelsen hade utbildning i ansvarsfull alkoholservering.
  • Clas Lindström, Christine Ivansson, Anna Sundin, Mattias Gustavsson och Lisa Lindström diskuterar överförfriskade gäster under fikapausen.

Under tisdagen var det utbildning i ansvarsfull alkoholservering på Eriksgården i Funäsdalen. Säsongsarbetare från fjällorterna lärde sig bland annat om alkohollagen.
– Det är lite luddigt med lagarna. Det är mer riktlinjer, tyckte några säsongare.

Annons

Utbildningen vänder sig till serveringspersonal med flera som arbetar i krogmiljö och under utbildningen poängteras det ansvar som den enskilda serveringspersonalen har enligt alkohollagen att inte servera ”Märkbart påverkade” personer eller minderåriga. Konflikthantering och alkoholens medicinska effekter, kopplingen alkohol och våld och problematiken kring narkotika ingår också i utbildningen.

Några som gick kursen var Lisa Lindström, MattiasGustavsson, Clas Lindström, Anna Sundin och Christine Ivansson. De jobbar i baren och köket på Ramundberget tycker att reglerna kring alkoholservering är lite luddiga.

– När man kommer ner till konkreta fall är det svårt att få klara besked, säger Lisa Lindström.

– Det handlar ju mycket om riktlinjer, men då får man säga det, säger Clas Lindström.

Att folk dricker för mycket är ett förekommande problem. Folk som har förfestat en massa innan man går ut på krogen. Men att de måste neka att servera eller slänga ut kunder händer kanske 3–4 gånger på hela säsongen. Ett problem de ofta stöter på är föräldrar som vill ha med sina barn på krogen.

– Vi har en policy att efter klockan 23 får inte barn under 18 år vara hos oss. De som är 17 har inte något att göra på krogen även om de är med sina föräldrar, säger Lisa Lindström.

– För mig som är ny i branschen är den här kursen extremt bra. Det är skönt att ha lagen på papper inför en kund om man ska förklara något, säger Clas Lindström.

Folk som är för berusade på krogen berör ju alla, tycker gruppen.

– Men det är nog skillnad på Ramundberget och Åre. Folk är inte här för att festa, utan för att åka skidor. Man offrar inte en dags skidåkning för att vara hemma bakfull, säger Lisa Lindström.

Mer läsning

Annons