Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samiska nationaldagen firades på Härjedalens fjällmuseum

/
  • Lars-Jonas Johansson, musiker från Tärnaby, höll två konserter i Funäsdalen under samernas nationaldag. Johansson spelar samisk musik från traditionell jojk till hårdrocksjojk.

Konserter med samisk musik, föreläsningar och en avslutande middag var några av programpunkterna under firandet av den samiska nationaldagen i Funäsdalen.

Annons

Den samiska nationaldagen firades under onsdagen och på Härjedalens fjällmuseum fanns en rad aktiviteter att delta i.

– Det är viktigt att vi syns, säger Karin Rensberg-Rihpa som är stolt över nationaldagen.

Skoleleverna i Funäsdalen bjöds på en konsert med Lars-Jonas Johansson. Det var en blandning av samisk musik från traditionell jojk till hårdrocksjojk.

– Jag har hållit på med musik sedan 1984 och spelar nästan bara eget material under mina konserter, berättar Johansson som dock tillstår att han ibland kör några covers, men då på de egna låtarna.

Under dagen synliggjordes samernas kultur även på andra håll i Härjedalen och på skolan samt äldreboendet Fjällsol bjöds det på renskav till lunch.

I Näsvallssalen hölls även föreläsningar om skosömnad. Lena Persson berättade om det projekt hon håller på med vilket slutligen ska resultera i en bok. Efter Lena Perssons föreläsning tog Marit Fjellheim och Lars-Aage Brandsfjell föreläsarrollen och redogjorde för olika renmärken.

Under avslutningsmiddagen stod åter Lars-Jonas Johansson för underhållningen.

– Middagen var en ren samisk tillställning men föreläsningarna var öppna för alla, berättar Karin Rensberg-Rihpa.

Mer läsning

Annons