Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samiska kulturdagar ska locka till Funäsdalen

/
  • – Vi har strävat efter ett brett program i år och har verkligen lyckats, säger projektledaren Kjerstin Valkeapää.
  • Den som vill ha en utmaning kan testa  att kasta lasso.

I början av mars är det dags för de samiska kulturdagarna Lopme Naestie i Funäsdalen. Då lever byn upp lite extra för att visa det bästa av den samiska kulturen. Konst, slöjd, marknad, sång och musik, samt aktiviteter för hela familjen utlovas.

Annons

För sjätte året i rad anordnar Mittådalens och Handölsdalens samebyar kulturdagarna Lopme Naestie mellan den 2 och 6 mars.

Lopme Naestie har som ambition att synliggöra samiskt näringsliv och kultur i syfte att skapa unika mervärden till samhälle och det lokala näringslivet i Funäsdalen.

– Vi har strävat efter ett brett program i år och det har verkligen lyckats, säger projektledaren Kjerstin Valkeapää.

– Lopme Naestie är i dag ett etablerat evenemang och vi kan attrahera kända namn som jojkaren Simon Marainen, konstnärerna Barbro Poggarts och Annika Vaara, säger hon.

Lite av vad som kommer att hända är kåtor nere på Risnäset vid Funäsdalssjön med lassokastning, köttförsäljning, marknad, restaurang, jojkpub, sagovisning, renrajd och modevisning.

Funäsdalens kyrka, Fjällmuseet och Funäsdalsberget blir ljussatta i de samiska färgerna. I kyrkan kommer det arrangeras en samisk svensk aftonmässa med Bo Lundmark och konsert med Simon Marainen.

På Fjällmuseet kommer många aktiviteter hållas, bland annat visar man samisk film, prova på sameslöjd.

Samiska Riksteatern kommer att gästa Funäsdalens skola med kvällsföreställningen En natt i februari, en klassiker för hela familjen av Staffan Göthe.

Mer läsning

Annons