Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sametinget:Länsstyrelsenuppfyller interennäringslagen

I november gick Sametinget ut med att om renantalet enligt rennäringslagen överskridits ska varje renägare decimera renantalet procentuellt, om inte någon eller några medlemmar minskar sitt renantal av fri vilja.

Annons

Sametinget har reagerat på hur vissa renägare behandlas i Ruvhten Sijte.

– Det finns två typer av problem i Ruvhten Sijte. Ett är att minoriteten inte får sin rovdjursersättning. Det andra är en del renägare är ålagda att endast ha nio renar var. Länsstyrelsen uppfyller inte den 35:e paragrafen i rennäringslagen, tredje stycket, säger, Lars Wilhelm Svonnis, ledamot i Sametinget.

– Man kan inte omintetgöra en människas levebröd.

I november 2009 beslutade Sametingets plenum att bifalla Lars Wilhelm Svonnis motion där han yrkar att om renantalet enligt rennäringslagen överskridits ska varje renägare decimera renantalet procentuellt, om inte någon eller några medlemmar minskar sitt renantal av fri vilja.

Han yrkade också att Sametingets styrelse ska vidta åtgärder för att Sametinget ska överta beslutskompetensen från länsstyrelserna angående dessa paragrafer, och att beslutskompetensen rörande hela paragraf 15 på sikt ska överföras till Sametinget.

Lars Wilhelm Svonnis hänvisar till att länsstyrelsen i Jämtland gång efter annan sedan mitten av 1990-talet missbrukat sin makt med stöd av just den paragrafen.

Mer läsning

Annons