Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samer stämmer staten om jakt- och fiskerätten

/
  • Per-Erik Marsja, Girjas sameby, och Per Gustav Idivuoma. SSR:s förbundsordförande, lämnade under måndagen in stämningsansökan vid Gällivare tingsrätt.Foto: Carl-Johan Utsi
  • Per-Erik Marsja, Girjas sameby, och Per Gustav Idivuoma. SSR:s förbundsordförande, lämnade under måndagen in stämningsansökan vid Gällivare tingsrätt.Foto: Carl-Johan Utsi
  • Foto: Carl-Johan Utsi

I dag lämnar Svenska Samernas Riksförbund, SSR, in en stämningsansökan till Gällivare tingsrätt. Stämningen berör jakt- och fiskerätten och riktar sig mot svenska staten.

Annons

– Vi har ett oklart rättsläge. Detta måste redas ut så att alla berörda vet vad som gäller inför framtiden, säger Per Gustav Idivuoma, ordförande för Svenska Samernas Riksförbund i ett pressmeddelande.

Sedan 1993 utövar staten i praktiken rättigheter till jakt- och fiske i fjällvärlden. Samtidigt anger rennäringslagen att det är samerna som äger rätten till jakt och fiske i fjällen. Denna juridiska tvetydighet är sedan länge välkänd. Den har bland anat uppmärksammats av FN, som har kritiserat Sverige för att rättsläget om samernas jakt inte klarlagts. SSR vill nu ha ett klargörande och vänder sig därför till domstol, skriver man i ett pressmeddelande.

En konsekvens kan bli att samebyarna får ta över länsstyrelsernas rätt att förvalta jakten och fisket i fjällen. I praktiken skulle allmänhetens möjlighet till jakt och fiske inte påverkas, förutom i de områden där fjällmiljön i dag är hårt exploaterad.

– Vi hoppas på en långsiktig läsning som gör det möjligt för de svenska samerna att överleva på 2000-talet, säger Per Gustav Idivuoma vidare.

Samerna vill pröva frågeställningen om de har en ensam rätt till jakt och fiske på aktuella marker i förhållande till staten. De menar att staten aldrig haft en egen jakt- och fiskerätt. Det har hela tiden varit samernas rätt som har hanterats av länsstyrelsen.

Redan när småviltsjaktsreformen genomfördes framfördes oro från samisk sida. 2007 öppnades jakten och fisket för alla EU-medborgare, och det aktuella systemet är inte hållbart, menar samerna. En dom kommer inte att innebära att inga andra än samer får jaga och fiska i fjällen, i stället vill samerna bygga upp ett upplåtelsesystem för jakt och fiske som tar hänsyn till naturen, den samiska markanvändningen och till andra intressen i området.

Den nuvarande regleringen strider mot egendomsskyddet och diskrimineringsförbundet i Regerings-formen (RF) och i Europa- konventionen om de mänskliga rättigheterna. RF:s och Europa-konventionens bestämmelser åberopas även till stöd för andrahandsyrkandet att samebyn gemensamt med staten ska ha förfoganderätt över jakten och fisket.

Mer läsning

Annons