Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samebyarna säger ja till avtal för alla markägare

/

Samebyarna i Härjedalen säger ja till markägarnas bud på tre kronor hektaren för vinterbete, samt att erbjuda avtal till alla markägare, inte bara de som omfattas av Härjedalsdomen.

Annons

Samebyarna har under helgen kommit överens om att gå vidare i förhandlingarna om ett arrendeavtal för vinterbetet i Härjedalen. De säger ja till ett att betala 3 kronor per hektar och år och går även med på att avtalet ska gälla alla markägare i Härjedalen, inte bara de som omfattas av den så kallade Härjedalsdomen, som slår fast att det inte finns sedvanerätt för renbete på privata marker i Härjedalen.

Processen för att få till ett avtal kommer att styras av medlingsgruppen där representanter från Jordbruksverket, skogsstyrelsen och länsstyrelsen ingår.

Det var i januari som markägarna sänkte kravet för ersättning från fem till tre kronor hektaren.

– Samebyarna har gått med på det krav vi hade om att de ska betala tre kronor per/ hektar och år, och det gäller alla fastigheter med eller utan dom. Det innebär att nu ska vi diskutera grundavtalet, som även innehåller skaderegleringslagen, och förhandla fram ett avtalsförslag som vi ska representera för markägarna, säger Lennart Olsson, sammankallande för markägarna.

Lennart Olsson fick nyheterna om detta under måndagsmorgonen.

– Det innebär att vi kommit en bra bit på väg och det känns väldigt bra. Så här långt har vi aldrig tidigare varit i förhandlingarna, säger han.

Anders Kråik, förhandlingsombud för Handölsdalens sameby, är också positiv till att de parterna kommit överens.

– Vi har haft ett antal möten under den här perioden och har begärt anstånd eftersom det varit kort om tid. Nu i helgen hade vi ett möte med representanter från samtliga samebyar i Härjedalen där vi kom fram till ett enhälligt beslut. Visst finns det olika uppfattningar och bra argument vill varför man ska begränsa avtalet till de fastigheter som domen innefattar. Men markägarna vill inte kompromissa där och för att kunna fortgå med förhandlingarna var det nödvändligt att säga ja till avtalet till att alla markägare ska erbjudas avtal, säger Anders Kråik, förhandlingsombud för Handölsdalens sameby.

– Nu har vi två viktiga utgångspunkter i en fortsatt förhandling; Att vi betalar 3 kronor/hektar och år och att alla markägare ska erbjudas avtal, säger han. Det känns bra, eftersom det var en stor enhällighet bakom beslutet. Nu fortsätter vi att förhandla för att få till stånd ett avtal, säger han.

Mer läsning

Annons