Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetssamordnaren: ”Det är en vanlig influensa”

/
  • Anders Gustafson tycker inte att man behöver oroa sig  i onödan. Smittskyddsläkare beräknar att dödssiffran är en på 10 000, som det är med andra influensor.

Liksom alla Sveriges kommuner, håller även Härjedalen på att planera inför influensan H1N1, som i folkmun kallas svininfluensan. God handhygien och att hålla sig uppdaterad är tipsen säkerhetssamordnare Anders Gustafson ger.

Annons

I Härjedalens kommun är det Anders Gustafson, säkerhetssamordnare som jobbar med att planera inför den nya influensan H1N1. Förutom att gå igenom kommunens organisation och hitta svaga punkter, är han ute i skolor och informerar, sätter upp affischer och har möten med andra myndigheter.

– Det jag upptäckte var att det inte fanns så många luckor. Härjedalens kommun är en välskött kommun. Kommuner har generellt bra kompetens och är en alltialloverksamhet, säger han.

Anders Gustafson anser att de stora medierna har gått ut med överdriven skrämselpropaganda.

– Det är en vanlig influensa. Man kan leva sitt liv som vanligt men tänka mer på handhygienen, säger han.

Som med andra influensor är vissa grupper i samhället mer utsatta. Vårdpersonal och personer i riskgrupperna kommer att ha förtur till vaccineringen.

– Under en tvåveckorsperiod kan det bli lite besvärligt, om 10–30 procent är hemma från jobbet. Men då får man sätta in vikarier, omprioritera och hjälpas åt. Det vi lär oss på den här resan, har vi igen på många andra resor, säger han.

I dagarna går Anders Gustafson runt i skolorna och föreläser om influensan och vad man kan göra för att undvika att bli smittad.

– Det som skiljer den här influensan mot andra är att ingen har varit exponerad för den förut. Vi är alla mottagliga för den och många kan bli sjuka samtidigt, vilket betyder att många kan bli sjukskrivna samtidigt och kanske är hemma från jobbet tre dagar eller en vecka, säger han.

Kommunen följer pandemiplaneringen som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har gjort. Dessutom följer man smittskyddsinstitutets råd och pratar med länets smittskyddsläkare.

Influensan beräknas bryta ut i slutet av september/ i början av oktober. Men allt är spekulationer.

– Man tror att skolstarten kan accelerera smittspridningen, säger Anders Gustafson.

I Härjedalen kommer patientnära vårdpersonal att få vaccin först.

– Om man blir erbjuden att vaccinera sig, ska man göra det, sen är det klart att alla kanske inte vill. Men man ska tänka på att vaccin är ingen mirakelkur, man kan bli sjuk ändå, säger Anders Gustafson.

Mer läsning

Annons