Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så bra äldrevård har DIN kommun

/
  • Fjällglimt i Vemdalen fick höga betyg i sammanställningen. Det märks även när man besöker personalen. ”Här är det ganska bra, visst kan vi ha fullt upp men vi hinner i alla fall med det vi ska”, säger Eva Lena Wallner och Helene Stensson som båda varit anställda en längre tid på äldreboendet.

Det finns stora kvalitetsskillnader i äldreomsorgen mellan länets kommuner. Inte minst när det gäller personalen. Härjedalens kommun ligger i botten i Socialstyrelsens mätning.

Annons

Socialstyrelsen undersöker kontinuerligt kvalitén inom den svenska äldreomsorgen. Mätningen som görs heter Äldreguiden och den senaste versionen blev offentlig tidigare i veckan.

Siffrorna som presenteras visar på stora skillnader inom äldrevården i Jämtlands län.

När det gäller de tre kategorierna personaltäthet, kompetens hos personalen och mat så visar mätningen att kvalitén är lägst i Härjedalen.

Personaltätheten mäts utifrån hur många anställda som finns till hands för varje boende inom äldreomsorgen. Jämförelsen visar att äldreboendena i Härjedalen i genomsnitt har glesast personaltäthet bland länets kommuner. Men chefen för äldreomsorgen i Härjedalens kommun, Björn Persson, är tveksam till siffrorna.

– Det beror på hur man räknar det där. Vår hemtjänstpersonal är också delaktiga i boendena och då har man fått göra en skattning hur mycket de arbetar inom varje område. Då kanske man har uppskattat lite lågt, säger han.

Åre kommun ligger bäst till i länet när det gäller personaltätheten. Även när det gäller personalens kompetens så ligger Härjedalen lågt i jämförelse med övriga kommuner i länet. Kompetensen mäts efter hur stor andel av personalen som har yrkesutbildning för sitt arbete.

Mätningen utgår från läget i oktober förra året. Också i det här fallet tror äldreomsorgschefen att siffrorna är bättre i verkligheten.

– Vi har i Härjedalens kommun satsat på en valideringsutbildning för att uppgradera kompetensen till undersköterskenivå och vi har 64 stycken som nappat hittills.

Björn Persson menar därmed att andelen personal med yrkesutbildning bör ha ökat något jämfört med i oktober i fjol.

Den högsta andelen yrkesutbildade på äldreboendena finns i Östersund och Åre kommuner. Även när det gäller kategorin mat så finns stora skillnader. Här utgår siffran från vilka valmöjligheter som finns och hur länge det dröjer mellan kvällsmål och frukost. Berg ligger i en kategori för sig där samtliga äldreboenden får högsta betyg på samtliga äldreboenden.

Mer läsning

Annons