Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-förslag till kommunen: 114 vindkraftverk

/
  • Arbetare-kommunens ordförande Gunilla Hedin och kassören Lars-Gunnar Nordlander är nöjda med den fullmäktigelista som social-demokraterna presenterade inför fullmäktige-valet.Foto: Leif Eriksson

När kommunledningsutskottet i dag onsdag ska besluta om hur många vindkraftverk som ska finnas med i den nya översiktsplanen kommer socialdemokraterna att föreslå 114 vindsnurror på tre olika områden i södra och östra Härjedalen. Det beslutet togs på Härjedalens arbetarekommuns årsmöte.

Annons

Vindkraftsexploatörerna har önskemål om att få bygga 520 vindkraftverk inom det aktuella området så det handlar om en kraftig reducering av antalet i socialdemokraternas förslag.

De projekt man vill ska genomföras är följande: Åndberget 20 verk, Skaftåsen 50 verk, Garpkölen och Sandtjärnsberget 44 verk.

Projekt som plockas bort i s-förslaget är: Norderåsen, Botberget, Storbodberget och Storberget samt Sjöarberget.

– 114 vindkraftverk är ändå mycket, menar arbetarekommunens ordförande Gunilla Hedin.

På årsmötet fastställdes också fullmäktigelistan, som sig bör toppas av kommunalrådet Gottfrid Jonsson. Efter honom följer erfarna politiker som Gunilla Zetterström-Bäcke, Lars-Gunnar Nordlander, Majlis Larsson, Leif Nilsson, Anna-Lena Andersson, Jonny Springe, Elisabeth Gillstedt, Sune Halvarsson och Solveig Haugen. Det är de tio första namnen.

I nuvarande fullmäktige har socialdemokraterna 21 mandat men antalet ledamöter kommer att minskas från 49 till 39 så frågan är om partiet kan nå samma resultat som valet 2006.

– Vi siktar givetvis på egen majoritet i fullmäktige och vi tycker det är en bra lista, menar Gunilla Hedin.

Come back är Lars-Gunnar Nordlander beredd att göra efter avhoppet förra året.

– När partiet kallar är jag beredd att ställa upp igen, säger han.

Få ungdomar finns med på listan och det är en markant dominans från kommunens östra del. Från funäsdalsområdet finns till exempel bara två namn med.

Förra kommunalrådet Lennart Olsson har nu gjort sitt i kommunpolitiken liksom sittande fullmäktigeordföranden Billy Andersson.

Mer läsning

Annons