Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska gymnasieelever på utbytesvecka i Sveg

/
  • Sasha Toksubaeva, Lada Federenko och Anna Martinsson har haft en trivsam vecka och utbytt många erfarenheter mellan varandra.Foto: Håkan Degselius

Sedan tre år tillbaka har eleverna i Petrozavodsk och Härjedalens gymnasium haft ett livaktigt utbyte. I veckan har de ryska eleverna varit i Härjedalen.
– Kul att lära känna andra elever och lära sig lite om deras kultur, säger Lada Federenko.

Annons

Steget kan låta långt mellan Petrozavodsk i ryska Karelen, en stad med 300 000 invånare, och Sveg i Härjedalen. Men umgås man tillräckligt länge tillsammans upptäcker man ganska snabbt många beröringspunkter.

Tidigare i höstas var eleverna från Härjedalens gymnasium över till den ryska storstaden – en liten stad för övrigt med ryska ögon – för att se och uppleva hur ungdomar i ett annat land lever och studerar.

Under den senaste veckan har ryssarna varit i Härjedalen för att se hur livet går sin gilla gång här.

För Lada Federenko, 15 år, är just storleken mellan orterna den stora skillnaden.

– Vår stad hemma i Ryssland är inte stor. Men den här var mindre så det känns lite konstigt, säger Lada som i övrigt har trivts med att bo hemma hos Anna Martinsson och hennes familj.

– Det är bra att lära känna folk från andra länder och se hur deras kultur är, forsätter Lada som får medhåll av Anna i den frågan.

Under veckan som gått har man hunnit med en mängd aktiviteter. Men allt handlar inte bara om att mötas över gränserna. Man har även hunnit med att genomföra olika miljöstudier inom olika områden i Sveg.

Resultat som presenterades med gott resultat för Svegs del. Det enda undantaget var att det var lite för höga koldioxidhalter i skolan. Mest tack vare att det är relativt många elever i omlopp på dagarna. Men det skulle kunna åtgärdas om man satte ut lite blommor i korridorerna.

Och just själva skolmiljön är väl den stora skillnaden mellan länderna. Något som det är kanske lätt att glömma.

– Här i Sveg är det normalt att ha dusch och toalett på skolan men det kan saknas hos oss, säger Lada Federenko avslutningsvis.

Mer läsning

Annons