Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rovdjur allt större problem för samebyar

Vargen blir en allt större plåga för samebyarna, med rivna renar, mindre slaktuttag och ökade driftkostnader.

– Det ser dystert ut, säger Per Jon Fjellgren, ordförande i Mittådalens sameby om framtiden.

Annons

Det är tuffa tider för samebyarna med allt fler rovdjur i skogarna. Per Jon Fjellgren, ordförande i Mittådalens sameby, väntar just nu på att få besked om skyddsjakt på en varg som har skrämt och rivit renar sedan i somras på åretruntmarkerna. Vargen tog sig i juli in i beteshagen i som används för kalvmärkning och dödade sex renar under en natt.

– När vi skulle samla ihop renarna till slakt förra veckan var vargen mitt bland renarna och spred dem. Det har blivit 100 000 kronor dyrare hittills i helikopterkostnader, säger han.

Av de tretusen renarna som skulle samlas för skiljning och slakt blev en del kvar i skogen. Vargen befinner sig i trakterna av Långå, väster om Hede och länsstyrelsen har hittat spillning efter den.

Per Jon Fjellgren ser inte fram emot att flytta renarna söderut till vinterbetet.

– Det finns mer varg söderut och det kommer att bli en katastrof, säger han.

Per Jon Fjellgren anser att handläggningen av skyddsjaktsärenden borde hanteras skyndsamt.

– Tydligen tar de det inte så allvarligt. Begär man skyddsjakt ska de agera och inte hålla på att utreda i det oändliga, säger han.

Efter åren 1994-1996 höll Mittådalens sameby på att kollapsa efter att vargen rivit hundratals renar i närheten av Sonfjället, berättar Per Jon Fjellgren.

– Det får följdverkningar även efteråt. Renen blir stressad, får ingen betesro och kan kasta kalvarna. Vi märkte att det inte föddes lika många kalvar då, säger han.

Det är inte bara varg som är ett hot mot renarna - även björn, lo, järv och örn.

Enligt regeringens nya rovdjursförslag ska Naturvårdsverket lämna över fler beslut tom jakt till länsstyrelserna och vilket ska förenkla handläggningen.

– Jag är skeptiskt till att det kommer att bli någon skillnad. Men man får hoppas på det annars kommer byarna att kollapsa. En del byar kan inte ens göra ett slaktuttag, säger han.

Mer läsning

Annons