Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk för nya köldrekord

Minus 21 grader ute. Och strömlöst – i nästan åtta timmar på trettondagen. Det drabbade 1 200 av Fortums kunder i Värmland. I Tegefjäll mellan Åre och Duved var det 30 minusgrader. Än är det inte över – iskylan vägrar att släppa järngreppet och det finns risk för nya köldrekord.

Annons

Det klara vädret fortsätter i flera dagar till. Därmed stannar också kylan.

– Under resten av veckan är det fortsatt kallt väder som gäller. Det kan bli 10–15 minusgrader även i Götaland och omkring 20 minus på flera håll. Där det är riktigt klart kan det bli ner mot 30 grader, säger Lisa Frost, meteorolog vid SMHI.

Bristen på moln, som lägger sig likt ett skyddande värmetäcke, innebär att temperaturen nu ligger ”mycket under det normala”.

– Det finns en risk, eller chans, att nya köldrekord slås. Framför allt i Dalarna eller södra Norrland där vädret ser klart ut, säger Frost.

Natten mot onsdagen uppmättes denna vinters hittills lägsta temperatur – minus 38,8 grader – vid Hemavans flygplats i Lapplandsfjälen. Nästan lika kallt var det i närbelägna Gielas, 38,7. På morgonen var det med minus 32,6 grader kallast i Pajala.

Kylan har inneburit många strömavbrott eftersom elnäten överbelastas. På onsdagsmorgonen var 11 500 av Fortums kunder utan el. Värst blev läget för 1 200 kunder i Arvikatrakten mellan Geungshammar och Glava, där strömmen försvann tidigt på morgonen på grund av ett fel i ett ställverk. De boende fick vänta i nära åtta timmar – och med minus 21 grader ute – innan strömmen återvände.

Jimmy Mattsson, driftsingenjör på Fortum, uppmanar alla som drabbas av strömavbrott i vinterkylan att koppla ifrån så mycket elektrisk utrustning som möjligt för att det ska gå snabbare att åtgärda felet.

– Och när strömmen har kommit tillbaka bör man undvika att köra igång elektrisk utrustning som exempelvis diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare.

Enligt tidigare bedömningar fanns det risk för riktigt Antarktisklimat med minus 40 grader i Idre och Särna i norra Dalarna. Det troliga är, enligt SMHI, att det inte blir fullt så kyligt men på flera håll tros termometrarna visa omkring 30 grader.

Varför blir det så kallt i exempelvis trakterna kring Idre och Särna?

– När det finns ett snötäcke i Dalarna samlas kall luft. Om det inte händer så mycket och det fortsätter med svaga vindar och klart väder håller kylan i sig. Det behövs en väderförändring, något som kommer in och blandar om det, innan temperaturerna förändras, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

– Man kan tänka sig olja och vinäger, det blandas om man rör lite kraftigare.

Som kallast har det uppmäts minus 46 grader i trakterna kring Idre. Senast var 1979 då temperaturen gick ner till 46,1 i Grundforsen väster om Idre.

John Sandström, 33, från Stockholm är en av många som har åkt till fjällen för utförsåkning. Han befann sig i Tegefjäll mellan Åre och Duved där det var uppemot 30 minusgrader. Men det stoppade inte John Sandström från att åka bräda:

– Det var kallt, men man fick ta ett åk i taget och sedan gå in och värma sig. Man fryser ganska mycket men det går att klä sig, säger han.

Mer läsning

Annons