Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ripjakten kan bli svensk igen

I Finland har EU-kommisionen gett tummen upp för att man får särbehandla den egna befolkningen när det gäller fjälljakten. Nu hoppas Jägareförbundet att det blir samma sak i Sverige.

Annons
Under våren 2007 fick utländska jägare samma rätt som boende i Sverige att jaga på statens mark i fjällvärlden efter att regeringen ändrat en formulering i rennäringsförordningen.
Nu vill Jägareförbundet att man ska återgå till de gamla reglerna eftersom EU-kommissionen sagt att det är rätt att gynna landets egna medborgare när det gäller jakträtten.
Härjedalens Jaktvårdskrets och dess ordförande Christer Söderberg, Tännäs, ställer sig bakom sitt eget förbunds krav.
- Vi har sett att det blivit ett alldeles för hårt jakttryck de sista två åren. Alla utom tre av 15 områden är stängda och det är ett bevis för att det är ett för hårt tryck, säger Christer Söderberg som tillsammans med övriga jägare fick se områdena i Härjedalen stängas i ett mycket tidigt skede av jakten.
I dag, fredag, kommer frågan upp i en interpellationsdebatt i riksdagen. Där ska jordbruksministern Eskil Erlandsson, c, lämna besked i frågan:
"Avser jordbruksministern att riva upp beslutet om fjälljakt och ge de svenska åter förtur till småviltsjakten i fjällen? ", en fråga som ställts av den socialdemokratiske riksdagsledamoten Helén Pettersson från Umeå.
I Finland slog EU-kommissionen fast att upplåtelse av jakt inte är en vara eller tjänst vilket gör det möjligt att favorisera landets egna jägare på statens marker. Detta efter en anmälan från några svenska jägare.
J Vi har sett att det blivit ett alldeles för hårt jakttryck de sista två åren. Alla utom tre av 15 områden är stängda och det är ett bevis för att det är ett för hårt tryck.
Christer Söderberg, ordförande Härjedalens Jaktvårdskrets

Mer läsning

Annons