Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksväg 84 förbättras

/
  • ”Riksväg 84 är jätteviktig för härjedalsturismen och måste hålla högsta standard”, menar kommunalrådet Gottfrid Jonsson.
  • 84:an är pulsådern genom Härjedalen och ska bli föremål för upprustning de närmaste åren.

Riksväg 84, som går från Hudiksvall upp till norska gränsen vid Vauldalen är ett viktigt stråk för fjällresenärer till Härjedalen. Den är även viktig för långväga gods-och persontransporter.

– 84:an är livsviktig för turistnäringen i Härjedalen och måste hålla hög standard, säger kommunalrådet Gottfrid Jonsson.

Annons

Nu räknar Vägverket med att förbättra 84:an för 47,2 miljoner kronor under perioden 2010-2021.

Av handlingarna framgår att riksvägen i dag inte uppfyller kraven för bibehållna hastigheter om 110 och 90 km. På de avsnitt som får en sänkning till 80 km är det angeläget att kunna bibehålla 90 km på ett trafiksäkert sätt.

Vägupprustningen kommer att i samband med planerade bärighetsåtgärder på sträckorna länsgränsen fram till E 45 norr om Sveg och Hede fram till Funäsdalen.

På delsträckan vägskälet mot Tännäs fram till Funäsdalen planeras vidare en genomgående breddning av vägbanan från sex till sju meter.

Riksväg 84 har även prioriterats för betydande åtgärder i remissutgåvan av den regionala planen för Gävleborgs län mellan länsgränsen och Hudiksvall.

– Eftersom 84:an är genomfartsleden i Härjedalen måste den hålla hög standard och därför är det bra att den prioriteras. Men det måste till mycket mer pengar, menar Härjedalens kommunalråd Gottfrid Jonsson.

– Jag har pratat med företrädare för turistnäringen åtskilliga gånger i den här frågan och det kan inte nog betonas hur viktig riksvägen är för Härjedalen eftersom vi saknar järnväg som går till fjällområdena. De flesta turister som ska till Härjedalen använder sig av den egna bilen med tanke på de bristfälliga allmänna kommunikationerna.

Gottfrid Jonsson berättar att turister som åker E 4:an norrut och som ska till Vemdalsskalet tjänar en halvtimme tidsmässigt sedan den nya E 4:an vid Uppsala byggdes.

– Jag åkte själv i tisdags på 84:an och kunde då konstatera att det måste till en rejäl upprustning mellan länsgränsen till Gävleborg och Sveg i första hand.

Gottfrid Jonsson berättar vidare att det för närvarande läggs ny beläggning på 84:an mellan Funäsdalen och norska gränsen. I arbetet ingår även en del lagningsarbeten.

– Men även väg 315 är viktig för att vår så betydelsefulla turistnäring ska blomstra. Den vägen kommer till exempel många turister från Sundsvallsområdet som ska till härjedalsfjällen.

På den vägen pågår för närvarande upprustning mellan Kölsillre och Handsjöbyn, men Gottfrid Jonsson vill även se en satsning på sträckan Rätan-Utanbergsvallarna.

– Den vägbiten är mycket undermålig och måste åtgärdas med det snaraste, menar kommunalrådet.

Mer läsning

Annons